Gemeente Brummen


Hoe staat het met de voortgang van het Integraal Huisvestingsplan?

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-07-2011)

Al enkele jaren werken de gemeente en de schoolbesturen samen aan een plan voor de vernieuwing van de aanwezige basisscholen binnen de gemeente Brummen. De concrete aanleiding is het afnemend leerlingenaantal en de verouderde staat van een aantal schoolgebouwen. De gemeenteraad gaf destijds als opdracht mee om het aantal schoolgebouwen terug te brengen van de veertien bestaande basisscholen naar negen.

Dat betekent dat er ruimte bestaat voor drie onderwijsvoorzieningen in de kern Eerbeek en drie in de kern Brummen. De basisscholen in de kleine kernen Hall, Empe en Leuvenheim blijven gehandhaafd. Om het uiteindelijke doel te bereiken, zal een deel van de bestaande basisscholen in Brummen en Eerbeek worden ondergebracht in zogenaamde clustergebouwen met behoud van eigen identiteit. Er wordt door alle betrokken partijen hard gewerkt aan de realisatie van het plan.

Veranderende situaties
Een nieuw onderwijshuisvestingsplan wordt niet zomaar geboren. De gesprekken tussen de gemeente en schoolbesturen vragen veel tijd, omdat een verandering van huisvesting ingrijpend is voor zowel de scholen, de ouders en de kinderen. Daarnaast zijn er omstandigheden die vragen om herziening of een pas op de plaats. De economische recessie bijvoorbeeld eist van de gemeente Brummen om te overwegen wat gegeven de bezuinigingen wel en niet mogelijk is. Schoolbesturen worden ook geconfronteerd met bezuinigingen en passen daarop hun visie aan. Nieuwe cijfers laten zien dat het aantal leerlingen de komende jaren verder gaat dalen. Steeds opnieuw moet met actuele wijsheid gekeken worden naar het plan.

Reacties van ouders
Onlangs verscheen het nieuws in de pers dat er plannen zijn om de Cornelis Jetses en de Johanna Huiskampschool te fuseren. Dit nieuws maakte veel reacties los bij de ouders van beide scholen. De schoolbesturen hebben daarom besloten de clustervorming van de Cornelis Jetses en de Triangel alsnog een kans te geven, zoals oorspronkelijk het plan was. De betrokken schoolbesturen gaan hierover opnieuw met elkaar in overleg om te kijken of overeenstemming alsnog mogelijk is. Als beide schoolbesturen tot een akkoord komen dan kan het oorspronkelijke plan voor de kern Eerbeek alsnog uitgevoerd worden: een gebouw voor de Cornelis Jetses en de Triangel en een gebouw voor de C. van Leeuwen en de Enk.

Planning
Gemeente en schoolbesturen gaan de komende tijd bekijken of deze samenstelling inderdaad de meest wenselijke combinatie is. In gezamenlijk overleg is besloten dat uiterlijk 1 oktober helder is of dit plan de beste garantie biedt voor de toekomst van de kinderen in Brummen. Ondanks alle benodigde tijd en complicaties hebben en houden alle betrokken partijen steeds een doel voor ogen: de best mogelijke huisvesting voor de scholen in Brummen waar de kinderen optimaal onderwijs geboden wordt.