Provincie Groningen

de Smaak

Hoofdstad van de Smaak

Een jaar lang festiviteiten in Groningen rond smaakvolle voeding en smaakbewust eten

Groningen is in 2011 Hoofdstad van de Smaak. De stad en provincie brengen een jaar lang smaakvolle voeding en smaakbewust eten onder de aandacht van een breed publiek. Het hele jaar door worden festiviteiten georganiseerd, die gekoppeld zijn aan het predicaat Hoofdstad van de Smaak. Het hoogtepunt ligt begin oktober 2011 tijdens de Week van de Smaak. De rode draad van alle activiteiten is 'gezond en eerlijk voedsel, met een pure smaak, met de nadruk op regioproducten'. De provincie draagt 100.000,- euro bij aan dit evenement.

Proeven op de Markt

Hoofdstad van de Smaak Groningen bruist van de smaakactiviteiten. Het hele jaar door vinden in stad en provincie `smaakmakende' activiteiten plaats. Doel is smaakvolle voeding en smaakbewust eten onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Een goed voorbeeld is `Proeven op de Markt'. In 2011 kunnen bezoekers van de Vismarkt tien keer gratis proeven van gerechten bereid met eerlijke regionale of fairtrade producten die te krijgen zijn op de markt. `Proeven op de Markt' is een samenwerking tussen Stichting Marktactiviteiten, de projectorganisatie Hoofdstad van de Smaak en een aantal producenten van streekproducten. Het volledige programma van Hoofdstad van de Smaak staat op www.hoofdstadvandesmaak.nl

Groninger Helden van de Smaak

Arnold en Petra Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij in Oldehove zijn benoemd tot Helden van de Smaak. Arnold en Petra Vergeer vertegenwoordigen Groningen in de verkiezing tot Nationale Held van de Smaak 2011 tijdens de Week van de Smaak. Dit jaar is het thema van de verkiezing ambachtelijke zuivel en kaas.
Belangrijkste product van de boerderij van Arnold en Petra Vergeer is de Oldehoofster geitenkaas, die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde geitenmelk. Daarnaast maken ze zogenaamde `Vachèvre' kaas, uit een mengeling van koe- en geitenmelk. Arnold en Petra verkopen de kazen en andere boerderijproducten, zoals vlees, in de eigen boerderijwinkel, midden in het karakteristieke Middag-Humsterland.

Waarom Hoofdstad van de Smaak?

De organisatie van de landelijke Week van de Smaak benoemt ieder jaar een "Hoofdstad van de Smaak". De benoeming geldt voor één jaar. Gedurende dat hele jaar kunnen activiteiten worden georganiseerd die gekoppeld zijn aan het predicaat "Hoofdstad van de Smaak", activiteiten die smaakvolle voeding en smaakbewust eten propageren. Oud-gedeputeerde Hollenga nam het initiatief om de stad Groningen kandidaat te stellen voor de "Hoofdstad van de Smaak 2011". Na inzending van een bidbook werd Groningen begin juni gekozen tot Hoofdstad van de Smaak.

Stimuleren duurzame landbouw

Als vervolg op de uitverkiezing van Groningen tot Hoofdstad van Smaak in 2001 hebben wij de provincie Groningen benoemd tot Regio van de Smaak. Wij willen vooroplopen met de ontwikkeling van duurzame landbouw. Daarom stellen Provinciale Staten van Groningen jaarlijks 250.000,- euro beschikbaar voor het stimuleren van productie en verkoop van duurzame streekproducten.