de Smaak
Hoofdstad van de Smaak
Een jaar lang festiviteiten in Groningen rond smaakvolle voeding en
smaakbewust eten
Groningen is in 2011 Hoofdstad van de Smaak. De stad en provincie
brengen een jaar lang smaakvolle voeding en smaakbewust eten onder de
aandacht van een breed publiek. Het hele jaar door worden festiviteiten
georganiseerd, die gekoppeld zijn aan het predicaat Hoofdstad van de
Smaak. Het hoogtepunt ligt begin oktober 2011 tijdens de Week van de
Smaak. De rode draad van alle activiteiten is 'gezond en eerlijk
voedsel, met een pure smaak, met de nadruk op regioproducten'. De
provincie draagt 100.000,- euro bij aan dit evenement.
Proeven op de Markt
Hoofdstad van de Smaak Groningen bruist van de smaakactiviteiten. Het
hele jaar door vinden in stad en provincie `smaakmakende' activiteiten
plaats. Doel is smaakvolle voeding en smaakbewust eten onder de
aandacht te brengen van een breed publiek. Een goed voorbeeld is
`Proeven op de Markt'. In 2011 kunnen bezoekers van de Vismarkt tien
keer gratis proeven van gerechten bereid met eerlijke regionale of
fairtrade producten die te krijgen zijn op de markt. `Proeven op de
Markt' is een samenwerking tussen Stichting Marktactiviteiten, de
projectorganisatie Hoofdstad van de Smaak en een aantal producenten van
streekproducten. Het volledige programma van Hoofdstad van de Smaak
staat op www.hoofdstadvandesmaak.nl
Groninger Helden van de Smaak
Arnold en Petra Vergeer van de Oldehoofster Kaasboerderij in Oldehove
zijn benoemd tot Helden van de Smaak. Arnold en Petra Vergeer
vertegenwoordigen Groningen in de verkiezing tot Nationale Held van de
Smaak 2011 tijdens de Week van de Smaak. Dit jaar is het thema van de
verkiezing ambachtelijke zuivel en kaas.
Belangrijkste product van de boerderij van Arnold en Petra Vergeer is
de Oldehoofster geitenkaas, die wordt gemaakt van ongepasteuriseerde
geitenmelk. Daarnaast maken ze zogenaamde `Vachèvre' kaas, uit een
mengeling van koe- en geitenmelk. Arnold en Petra verkopen de kazen en
andere boerderijproducten, zoals vlees, in de eigen boerderijwinkel,
midden in het karakteristieke Middag-Humsterland.
Waarom Hoofdstad van de Smaak?
De organisatie van de landelijke Week van de Smaak benoemt ieder jaar
een "Hoofdstad van de Smaak". De benoeming geldt voor één jaar.
Gedurende dat hele jaar kunnen activiteiten worden georganiseerd die
gekoppeld zijn aan het predicaat "Hoofdstad van de Smaak", activiteiten
die smaakvolle voeding en smaakbewust eten propageren. Oud-gedeputeerde
Hollenga nam het initiatief om de stad Groningen kandidaat te stellen
voor de "Hoofdstad van de Smaak 2011". Na inzending van een bidbook
werd Groningen begin juni gekozen tot Hoofdstad van de Smaak.
Stimuleren duurzame landbouw
Als vervolg op de uitverkiezing van Groningen tot Hoofdstad van Smaak
in 2001 hebben wij de provincie Groningen benoemd tot Regio van de
Smaak. Wij willen vooroplopen met de ontwikkeling van duurzame
landbouw. Daarom stellen Provinciale Staten van Groningen jaarlijks
250.000,- euro beschikbaar voor het stimuleren van productie en verkoop
van duurzame streekproducten.
Provincie Groningen