FNV Bondgenoten

Rijbewijskeuringen voor mensen met ADHD niet zinvol


* 10-06-2011

Impuls, vereniging voor volwassenen met ADHD, heeft op 8 juni middels een brief aan de Kamerleden van de Vaste commissie Infrastructuur en Milieu en minister Schultz von Haegen een dringend verzoek gedaan tot een snelle afschaffing van verplichte rijbewijskeuringen voor mensen met ADHD. Deze brief is mede ondertekend door Oudervereniging Balans en FNV Bondgenoten.

Impuls heeft altijd grote vraagtekens geplaatst bij de zin van deze keuringen. Immers: wie met goed gevolg zijn lessen doorloopt en zijn rijexamen haalt, heeft bewezen dat hij rijgeschikt is.

Bijval

Wij krijgen nu bijval van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP). Deze heeft onlangs een Concept Richtlijn gepubliceerd, met als hoofdconclusie: "Een verplichte standaardkeuring voor rijgeschiktheid bij alle volwassenen met ADHD is niet zinvol." Dit rapport is gebaseerd op het meest recente onderzoek .

Sinds 2008 geldt voor iedereen met de diagnose ADHD en/of gebruik van ADHD medicatie (methylfenidaat) een verplichte medische keuring én herkeuring (om de 1-3 jaar, afhankelijk van het type rijbewijs) om het rijbewijs te verkrijgen en behouden.

Geen controle

Deze keuring wordt momenteel uitgevoerd door psychiaters die door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) worden toegewezen. Het schort echter volledig aan controle op de uitgevoerde diensten en de bijbehorende prijzen. Wij signaleren in de doelgroep een grote verscheidenheid aan invulling van de keuringen. Van "10 minuutjes praten" voor EUR 220,- tot een volledig onderzoek voor EUR 80,-. Er is geen enkele transparantie in tarieven en die is tot op heden ook niet bespreekbaar, noch bij het CBR, noch bij de beroepsvereniging (NVvP). Kosten, oplopend tot EUR 300,- (Eigen Verklaring CBR, nieuw rijbewijs) zijn voor de ADHD'er zelf. Elke drie jaar weer. Voor beroepschauffeurs zelfs elk jaar.

Conclusie: duizenden volwassenen met ADHD worden op dit moment geconfronteerd met medische (her)keuringen voor het rijbewijs, die inhoudelijk geen stand houden en waarvoor ook nog eens schandalige tarieven betaald moeten worden. Uit eigen portemonnee. Wij hopen dan ook op een snelle afschaffing van deze pijnlijke situatie.

Lees de brief aan Minister Schultz von Haegen (pdf) Zie het origineel