Dienstenbond CNV

Nieuws

6 juli 2011

Onderhandelingsresultaat cao Achmea

Er is een onderhandelingsresultaat voor de Achmea cao met afspraken over loon, looptijd, duurzame inzetbaarheid, sociale innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en pensioen. CNV Dienstenbond legt het resultaat als goed verdedigbaar onderhandelingsresultaat aan u voor.

Het volgende is afgesproken:

Looptijd en inkomen
Voor de looptijd van 1 jaar met een loonsverhoging op 1 juli 2011 van
1,25% en op

1 december 2011 van 0,75%.
De bijdrage ziektekostenverzekering wordt per 1 juni 2011 verhoogd tot 130 euro bruto per jaar.
Gedurende de looptijd van de cao wordt onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om medewerkers een persoonlijk budget te geven.

Duurzame inzetbaarheid
Wij hebben de afspraak gemaakt dat iedereen 1 x per jaar een loopbaancheck kan uitvoeren, dat kan ook bij ons loopbaanadviesbureau Kans.
Achmea zal extra inzetbaarheidsinspanningen blijven doen. Wij gaan dat monitoren.
Er is afgesproken dat 50 jongeren stage kunnen lopen bij Achmea. Ook kunnen medewerkers binnen het bedrijf een oriƫntatiestage bij een andere afdeling lopen.
Voor medewerkers, voor wie het moeilijk is om te leren, wordt een training leren leren gegeven.
Er wordt extra aandacht besteed aan de arbeidsparticipatie van ouderen, o.a. door ouderen hun ervaringen te laten vertellen bij veranderingen in hun loopbaan.
Er is een afspraak gemaakt over 15 werkervaringsplaatsen voor jonge mensen met een arbeidsbeperking met als doel deze jongeren aan structureel werk te helpen.
Ook komt er nu een zin in de cao te staan dat Achmea met betrekking tot diversiteit een afspiegeling wil zijn van de maatschappij. De CNV-punten arbeidsparticipatie van ouderen, werkervaringsplaatsen voor jongeren met een arbeidsbeperking en een lange termijnafspraak hierover zijn hiermee gerealiseerd.

Sociale innovatie
Omdat de dialoog tussen medewerker en leidinggevende een voorwaarde is voor het goed slagen van sociale innovatie komt het punt "werken aan dialoog" als apart punt op de sociale innovatie-agenda. Ook is afgesproken dat in het platform sociale innovatie speerpunten bepaald zullen worden, waardoor sociale innovatie ook voor medewerkers handen en voeten krijgt.
Daarbij zal ook een overzicht worden gegeven wat er gebeurt rondom levensfasebewust diversiteitsbeleid.
Er zal een werkgroep vanuit vakorganisaties, Achmea en medezeggenschap aan de slag gaan met het eigentijds invulling geven aan mobiliteit. De CNV-punten levensfasegericht diversiteitsbeleid en mobiliteit zijn hierbij gehonoreerd.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
In de looptijd van de cao wordt een bedrag ter beschikking gesteld voor een project in het kader van internationale collegialiteit. Dit CNV- punt is gerealiseerd.

Pensioen
Als er een definitief "Haags" pensioenakkoord is dan gaan Achmea en vakorganisaties in overleg wat dit voor gevolgen voor de pensioenregeling voor Achmea heeft. De arbeidsparticipatie van ouderen komt hierbij ook aan de orde.
Daarnaast is afgesproken dat er voor medewerkers 1 loket komt over hun pensioen.

Ook zijn er wat tekstuele en technische wijzigingen ( waaronder over WIA) afgesproken.
De integrale tekst van het akkoord en het advies over WIA vindt u op www.cnvdienstenbond.nl/financieel/achmea.
Omdat de CNV-punten goed zijn gehonoreerd vinden wij dit een goed verdedigbaar onderhandelingsresultaat.

U kunt tot 1 augustus 2011 reageren op bovenstaand onderhandelingsresultaat via secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl onder vermelding van achmea cao.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl) of telnr 023-5651052.