Rijksoverheid

Schultz: schop voor A4 Delft - Schiedam kan de grond in

Nieuwsbericht | 06-07-2011

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is enorm blij met de uitspraak van de Raad van State over de A4 Delft-Schiedam, die de aanleg van een cruciale verbinding tussen Den Haag en Rotterdam mogelijk maakt. 'Na vijftig jaar praten kan de schop er eindelijk in. Dat is geweldig voor de weggebruikers en voor de mensen in het gebied, voor de Randstad en voor de economie', aldus de minister.

De A4 Delft-Schiedam gaat de overvolle A13 ontlasten en maakt een einde aan de overlast van doorgaand verkeer op lokale wegen. De reistijd tussen de twee steden zal flink afnemen. Bovendien wordt het netwerk robuuster, omdat er bij een ongeval of werkzaamheden een alternatieve route is.
De weg krijgt een verdiepte ligging en een tunnel. Daarbij krijgt het gebied een enorme kwaliteitsimpuls. Er wordt flink geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van dit groene gebied met de aanleg van 100 hectare natuur, ecoducten, de sanering van glastuinbouw en de aanleg van ruiter- en wandelpaden. De weg kost EUR 898 miljoen.

De A13 is nu de enige snelweg tussen Den Haag en Rotterdam. Het is er dagelijks zo druk dat het verkeer in de ochtend- en avondspits steevast in een file terechtkomt. Heel wat weggebruikers kiezen een route binnendoor om de files te vermijden. Dit geeft veel overlast voor de bewoners in het gebied.
De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de aanleg van A4 Delft-Schiedam ongegrond verklaard, waarmee het tracébesluit voor de weg onherroepelijk is geworden. De hoogste bestuursrechter concludeert dat de normen voor de luchtkwaliteit geen beletsel vormen omdat de aanleg van de weg is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Ook de geluidsbelasting en veiligheidsaspecten zijn volgens de Raad van State goed meegenomen in het tracébesluit.