CDA


Bodyscan op Europese luchthavens
woensdag 6 juli 2011
Europees Parlement heeft vandaag groen licht gegeven voor het gebruik van de bodyscan op luchthavens. Corien Wortmann-Kool: "Hiermee geeft het Europees Parlement steun aan het voorstel van de Europese Commissie om nieuwe en betere beveiligingstechnieken te gebruiken op luchthavens en dat is goed nieuws voor de reiziger. Ook heeft het Parlement aangedrongen om het verbod op vloeistoffen op te heffen in 2013", aldus Corien Wortmann-Kool.

Het Europees Parlement heeft voorstellen aangenomen die erop gericht zijn het gemak en de snelheid voor de reiziger te bevorderen en tegelijkertijd maximale veiligheid te bieden. Wortmann: "De nieuwe generatie bodyscanner is een effectief middel om de beveiliging van het luchtverkeer te verbeteren. De gezondheid van de reizigers moet absoluut worden beschermd. Daarom wil het EP een verbod op scans met een schadelijke straling."

In 2008 werd het gebruik van de bodyscan door het Europees Parlement verworpen, omdat de privacy onvoldoende gegarandeerd werd. De nieuwe generatie bodyscans kan deze wel garanderen. Er is besloten dat de bodyscan geen lichaamsbeelden mag laten zien. Alleen standaardfiguren worden afgebeeld en opgeslagen. Ook moet er een alternatief voorhanden zijn voor reizigers die de bodyscan weigeren. Hiermee zijn de privacybezwaren van tegenstanders van de bodyscanners van tafel geveegd. De weg is vrij om de bodyscan toe te passen op onze luchthavens.