Groen!

Overheid helpt âwitwassenâ dankzij lacune in wet fiscale regularisatie

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 5 juli 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Staatssecretaris Clerfayt stelde vol trots de extra inkomsten uit de fiscale regularisatie voor: XXX. Uiteraard kan de schatkist die goed gebruiken, maar Clerfayt vertelt er niet bij dat we nog veel grotere bedragen mislopen. Hij geeft fraudeurs een vriendentarief van 5% belasting. Daar kunnen de meeste belastingbetalers enkel maar van dromenâ¦

Het grootste deel van de aangiftes is gedeeltelijk. Het onderliggende vermogen wordt niet mee aangegeven. In de praktijk betekent dit dat de overheid slechts een klein deel van de 'theoretische verschuldigde boete' krijgt. Op die manier loopt België zeer veel geld mis. Dankzij het fiscaal attest dat men voor die gedeeltelijke aangifte krijgt kan de fiscus in geval van een latere fiscale controle geen vragen meer stellen over de periode die gedekt werd door het attest. Op die manier helpt de overheid mee aan witwassen, via deze lacune in de wet!

Het is aan de locale controleurs verboden om verder onderzoek te voeren over de regularisaties. Deze moeten genoegen nemen met het attest van regularisatie en kunnen verder daarover geen bijkomende vragen of verder onderzoek stellen. Dit belet uiteraard niet aan de parketten om een eigen onderzoek in te stellen. Het parket zal de informatie echter niet van de fiscus mogen ontvangen. Zonder informatie is de kans onbestaand dat er een strafrechtelijke procedure volgt.

De cijfers spreken boekdelen: de gemiddelde aanslagvoet mag dan officieel 27,33% zijn, als 4 op 5 van de aangegeven inkomsten slechts gedeeltelijke regularisaties zijn, dan betekent dit dat de werkelijke aanslagvoet heel ver onder die deze 'officiële' tarieven zal liggen, rond de 5% dus. Daarmee heeft de fraudeur de garantie dat de fiscus en het gerecht hem ongemoeid zullen laten. Wie zou er zo gek zijn om nog eerlijk zijn inkomsten aan te geven?

Door de lacune in de wet te laten bestaan loopt de overheid dus honderden miljoenen tot enkele miljarden euro's mis aan ontdoken belastingen. Dit is hallucinant in tijden van crisis , waarbij de bevolking die haar belastingen wel eerlijk betaalde, mag opdraaien voor het gat in de begroting. Wat heeft het voor zin staatssecretarissen aan te stellen voor de aanpak van de fraude als vandaag advocatenkantoren adverteren met de lacune in de wet op fiscale regularisaties, en de ambtenaren die dit aanklagen door hun eigen minister worden geschoffeerd en nog 'beloond' worden met ene nieuwe wet op de minnelijke schikking op de koop toe?

Groen! en ecolo hebben samen een wetsontwerp ingediend dat direct de gedeeltelijke regularisaties verbied. Alleen wie al zijn zwart geld regulariseert mag nog een attest krijgen. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk dat deze wet een uitdoofscenario krijgt waarbij naar voorbeeld van Nederland dit jaar en in 2012 de boetes worden opgetrokken om in 2013 een einde te stellen aan deze praktijk. Na twee fiscale anmnestierondes en reeds zes jaar fiscale regularisaties hebben belastingzondaars meer dan tijd genoeg gehad om hun zwart geld vrijwillig aan te geven.

Contact: Meyrem Almaci -