Rijksoverheid

Slim aanbesteden stimuleert innovatie

Nieuwsbericht | 06-07-2011

Vernieuwende producten en diensten leveren niet alleen oplossingen voor maatschappelijke problemen, maar bieden ook kansen voor ondernemers. Door slim aan te besteden stimuleert de overheid innovatie in het bedrijfsleven. Met die woorden van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) werd woensdag 6 juli 2011 een bijeenkomst over slim aanbesteden geopend.

Voedselverspilling

Tijdens de bijeenkomst presenteerden 16 ondernemers hun ideeën om minder voedsel te verspillen. Nu nog wordt tot 50% van het voedsel verspild. De oplossingen variëren van slimmere verpakkingen tot het hergebruiken van voedingsmiddelen. Via het `Small Business Innovation Research (SBIR)' programma kregen de ondernemers financiële steun om de haalbaarheid voor hun ideeën te onderzoeken.

Innovatieve oplossingen

De regeling is in 2005 in het leven geroepen om innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen als mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. De inkoopmacht van de overheid wordt gebruikt om vernieuwing in het bedrijfsleven te stimuleren. Inmiddels zijn 370 opdrachten via de SBIR-regeling verstrekt.

Nederlandse economie versterken

De SBIR-regeling sluit aan bij de aanpak van dit kabinet om de Nederlandse economie te versterken. Slim aanbesteden biedt kansen voor ondernemers in topgebieden als logistiek, voedsel en life sciences.