Persbericht

Amsterdam, 21 juni 2011

Internationale Conferentie over Gender en Conflict in (Oudemanhuispoort) Amsterdam

Van 6 - 8 juli vindt er een grote internationale conferentie plaats in Amsterdam met als thema "Ethnographies of Gender and Conflict". Gender en conflict is een thema dat om meer dan korte berichten in de media vraagt. Dit was de reden voor LOVA, de Nederlandse Vereniging voor Genderstudies en Feministische Antropologie, om deze conferentie te organiseren.

110 wetenschappers uit 33 landen presenteren hun onderzoek over een variëteit aan onderwerpen zoals oorlog, mannelijkheid, seksueel geweld, het leger en in het bijzondere vrouwen in het leger, eergerelateerd geweld, vredesopbouw, vrouwelijke daders en verkrachting. De conferentie is voor onderzoekers niet alleen een perfecte gelegenheid om hun onderzoeksresultaten uit te dragen, maar ook om het professionele netwerk uit te breiden en aan een geïntereseerd publiek hun onderzoeksresultaten te presenteren.

Het thema dit jaar is geen makkelijke kost, maar zoals Annelou Ypeij, Co-Chair van het LOVA toelicht, maatschappelijk zeer relevant. 'Het onderwerp gender en conflict krijgt momenteel in de media veel aandacht. De conferentie is een unieke gelegenheid om met mensen uit de hele wereld hier in Amsterdam van gedachten te kunnen wisselen', aldus Annelou Ypeij.

De conferentie wordt georganiseerd door LOVA, een vereniging van Nederlandse wetenschappers in het Gender veld, in samenwerking met het Centrum voor Conflict Studies in Utrecht en het CEDLA. Keynote speaker Rosalind C. Morris van de University of Chicago zal een lezing houden over antropologie, oorlog en geweld.

LOVA is een actieve vakvereniging die professionals bij elkaar brengt in het vakgebied van genderstudies, vrouwenstudies en feministische antropologie. Naast de uitgave van een tijdschrift, een jaarlijkse studiedag en de internationale conferentie worden de leden op de hoogte gehouden van banen, conferenties en nieuwe publicaties in het vakgebied.