Vrije Universiteit Amsterdam

RAS-blokkers werkzaam tegen hoge bloeddruk én diabetes


* Startdatum: 06-07-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Pathophysiology of impaired glucose metabolism: The role of the renin-angiotensin system


* Spreker: N.J. van Dulmen-van der Zijl


* Promotor: prof.dr. M. Diamant prof.dr. E.E. Blaak


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Mensen met een verhoogd risico op type 2 diabetes hebben vaak ook last van hoge bloeddruk. Helaas blijken sommige bloeddrukverlagende medicijnen, die met name worden voorgeschreven wanneer er ook sprake is van hart- en vaatziekten, de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes te vergroten. Bloeddrukverlagende middelen die werken via blokkade van het renine-angiotensine systeem (RAS-blokkers) kunnen het ontstaan van type 2 diabetes juist uitstellen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Nynke van der Zijl.

Het lichaam van mensen met een verhoogd risico op diabetes is minder gevoelig voor de werking van het hormoon insuline (insuline resistentie). Insuline wordt gemaakt in de zogeheten bèta-cellen in de alvleesklier. Verminderde gevoeligheid voor insuline compenseert de alvleesklier door extra insuline aan te maken. Wanneer de bèta-cellen die extra vraag niet meer aan kunnen zal de insulineproductie onvoldoende zijn en de glucosespiegel in het bloed stijgen. Dit staat bekend als de `pre-diabetes'-fase.
Mensen met zo'n afwijkende glucosestofwisseling hebben vaak ook last van verstoring in de vetstofwisseling en een hoge bloeddruk. De juiste keuze van vet- en bloeddrukverlagende middelen is voor deze patiënten dus van groot belang.

Daarnaast onderzocht Van der Zijl de oorzaken van verstoringen in de glucosestofwisseling bij mensen met een hoog risico op diabetes. Specifiek is gekeken naar de rol die veranderingen in de vetstofwisseling speelt in insulinegevoeligheid en bèta-celfunctie.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam