Raad van State


woensdag 6 juli 2011
9.45 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Boskoop van het bestemmingsplan 'Rondweg Boskoop, traject Parallelle Wijkdijk'. De Stichting Red de Polder en de Stichting Groene Hart zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201102331/2) Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om de Noordkrompsingel in de wijk Leidschenveen gesloten te verklaren voor verkeer. Lijnbussen en bouwverkeer zijn hiervan uitgezonderd. Twee bewoners van de Noordkrompsingel vinden dat het gemeentebestuur de weg ook had moeten sluiten voor lijnbussen en bouwverkeer. Toen zij hun huizen kochten, was het nog de bedoeling dat de lijnbussen een andere route zouden rijden. NZij hebben last van het bus- en bouwverkeer, aldus de bewoners. De rechtbank in Den Haag verklaarde in november 2010 hun eerdere beroep weliswaar gegrond omdat het te lang had geduurd voordat het gemeentebestuur op hun bezwaren had beslist, maar liet 'de rechtsgevolgen van de geslotenverklaring in stand'. Naar haar oordeel mocht het gemeentebestuur een uitzondering maken van de geslotenverklaring voor lijnbussen en bouwverkeer. Daar zijn de bewoners het niet mee eens. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun hoger beroep, verzoeken zij de Raad van State te bepalen dat de Noordkrompsingel ook voor lijnbussen en bouwverkeer gesloten moet worden. (zaaknummer 201012465/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Kampen van het bestemmingsplan 'Recreatiegebied Ganzendiep'. Op basis van het vorige bestemmingsplan was het mogelijk met zogenoemde recreatiewoonschepen een ligplaats in te nemen aan het Ganzendiep. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit niet meer mogelijk, maar omdat de gemeenteraad schadevergoedingsverzoeken vreesde, heeft het de eigenaren van recreatiepercelen aan het Ganzendiep gedurende een overgangsperiode van één jaar de gelegenheid gegeven met een recreatiewoonschip een ligplaats in te nemen. Een aantal omwonenden is het daar niet mee eens en bestrijdt verder dat het op grond van het vorige bestemmingsplan mogelijk was met recreatiewoonschepen ligplaatsen in te nemen. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201103134/5)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de toenmalige minister van LNV om twee percelen toe te voegen aan het landgoed ''t Lintel' in Ambt-Delden. Dit landgoed is op grond van de Natuurschoonwet aangewezen. Twee inwoners uit Hengevelde hadden de minister gevraagd de gronden ook als landgoed aan te wijzen. Zij kunnen daardoor gebruik maken van enkele fiscale voordelen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet onder meer sprake zijn van een aaneengesloten gebied. Volgens de minister is daarvan geen sprake. De percelen en het landgoed grenzen niet aan elkaar en worden gescheiden door een pad. De rechtbank in Almelo oordeelde in oktober 2010 dat de percelen geen aaneengesloten gebied vormen met het landgoed en dat de minister bij zijn besluit kon blijven. Tegen die uitspraak komen de inwoners in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011632/1)