Ingezonden persbericht


Persbericht

VASTNED OFFICES/INDUSTRIAL VERKOOPT
DUITSE PORTEFEUILLE IN LIJN MET STRATEGIE

De internationale vastgoedbelegger VastNed Offices/Industrial (VNOI) heeft een overeenkomst getekend voor de verkoop van haar Duitse kantorenportefeuille aan alstria office REIT-AG in Hamburg. Deze desinvestering past goed in VNOI's herziene strategie, zoals eerder dit jaar aangekondigd in de Aandeelhouderscirculaire. De totale basis verkoopprijs bedraagt ca. ¤ 85,6 miljoen.
De Duitse kantorenportefeuille bestaat uit vijf kantoorpanden in Düsseldorf (drie) en Frankfurt (twee). De totale verhuurbare oppervlakte bedraagt 42.700 m2. Afhankelijk van komende verhuuractiviteit kan een aanpassing bovenop de basis verkoopprijs plaatsvinden van maximaal ¤ 0,6 miljoen. Rekeninghoudend met de mogelijke afloop van een aantal huurcontracten in het komende halfjaar, kan de leegstand oplopen tot 41% per 1 januari 2012, met als gevolg een daling van de jaarlijkse huuropbrengsten tot bijna ¤ 4,5 miljoen. De boekwaarde per ultimo maart 2011 bedroeg ¤ 102,9 miljoen. De transactie zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2011 worden afgerond. De desinvestering van de Duitse portefeuille is in lijn met in de eerder bekendgemaakte herziene strategie, zoals beschreven in de op 22 maart 2011 gepubliceerde Aandeelhouderscirculaire. VNOI gaf daarin aan dat zij haar Duitse positie zou herzien en stelde dat 'daarom zij meende dat haar Duitse vastgoed wellicht beter af is in een andere portefeuille dan die van VNOI.' Tevens versterkt deze verkoop de LTV van de balans. Ook VNOI's toekomstige fusiepartner Nieuwe Steen Investments (NSI) beschouwt de Duitse portefeuille al non-core in haar strategie.
Reinier van Gerrevink, Chief Executive Officer: 'Deze verkoop is een belangrijke mijlpaal voor onze onderneming om meer focus aan te brengen op onze kernlanden. Wij beseffen dat de verkoop plaatsvindt onder de boekwaarde, maar deze zal een gezondere balans tot gevolg hebben. Tevens heeft het verkopen van de gehele portefeuille aan één partij grote voordelen. Gezien onze strategische keuzen moeten wij de marktkansen zorgvuldig inschatten, en dit was het moment om deze transactie te voltooien.' Rotterdam, 6 juli 2011