Ex-legbatterijkip schrijft boek om zusters te redden


Red een Legkip gaat legkippen door middel van adoptie redden van de slacht

AMSTERDAM, 20110706 -- Vanmiddag om half twee in een Amsterdamse tuin vindt de presentatie plaats van het boek ‘Isabel en Annabel in de sneeuw’. Ex-legbatterijkip Isabel vertelt in dit boek haar ontroerende verhaal over hoe zij en haar zuster Annabel opgesloten zitten in een legbatterij totdat ze op een dag vrijgekocht worden en ontdekken hoe het is om als echte kip te leven. Isabel heeft een grote wens: dat alle zusters die ze achterliet ook net als zij echt mogen gaan leven. Om die wens in vervulling te laten gaan is er een nieuw initiatief gestart: Red een legkip.

Charlotte Mutsaers, schrijfster, kunstenares en PC Hooftprijswinnaar is ambassadeur van Red een legkip, ook heeft zij een quote geschreven op de achterkant van het boek (zie bijlage). Tijdens de presentatie, die zal plaatsvinden in de feestelijk versierde tuin waar kip Isabel samen met de andere dieren woont, zal er aan kinderen uit het boek voorgelezen worden en zal er in de vorm van een bijzondere taart voor kip Isabel en al haar kippenvriendinnen al een klein stukje van Isabel haar wens in vervulling gaan door de onthulling van de website www.redeenlegkip.nl  Op deze site kunnen mensen zich aanmelden voor adoptie om zo legbatterijkippen te redden van de slacht. In Engeland bestaat dit initiatief al een aantal jaren en hierdoor zijn er daar meer dan 28.000 leghennen gered van het lot om als vrijwel waardeloze soepkip te eindigen in het slachthuis.

Wanneer (kooi)legkippen, omdat ze minder eieren gaan leggen, naar de slacht gaan om als soepkip te eindigen, biedt Red een legkip de pluimveehouder voor hetzelfde bedrag dat hij anders krijgt voor de slacht voor een aantal kippen een alternatief. Het aantal kippen dat Red een legkip vrijkoopt is helaas afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat ze heeft gekregen voor adoptie. Deze kippen worden gelijk naar een opvang gebracht om bij te komen en om indien nodig medisch verzorgd te worden. Wanneer de kippen er aan toe zijn om naar hun nieuwe huis te gaan krijgen de adoptanten die van te voren hebben aangegeven de kippen een goed en lang leven te willen geven de uitnodiging om hun adoptiekippen daar af te halen.

Kippen die nooit als kip hebben mogen leven omdat ze hun hele leven nog geen daglicht hebben gezien, niet konden scharrelen, zich niet konden terugtrekken en zich op draadgaas moesten zien te handhaven krijgen door dit nieuwe initiatief eindelijk de kans om te voelen hoe het is om als een echte kip te leven in vrijheid. Het is prachtig om mee te maken hoe deze bange dieren, die werkelijk niets gewend zijn, zich ontwikkelen als ondernemende spontane kippen. Bovendien is het ook heel leerzaam voor kinderen, buren, familie, vrienden en kennissen. Red een legkip is een initiatief van stichting Comité Dierennoodhulp die enkel werkt met vrijwilligers die met liefde hun tijd en energie steken in het werken aan een mooi lang leven voor o.a. deze kippen.





Ingezonden persbericht