Stadspioniers ontwikkelen creatief bedrijvencomplex zonder subsidie


Vechtclub XL: ruimte voor creatief ondernemerschap in Utrecht

UTRECHT, 20110706 -- Met de cultuurbezuinigingen die onlangs gepresenteerd zijn zal een groot deel van de culturele sector een nieuwe benadering van creatief ondernemerschap moeten gaan hanteren. Stortplaats van Dromen laat zien hoe het anders kan. Vanaf eind 2010 is dit ontwerp- en bouwbedrijf bezig met het herbestemmen van een 2500 m2 groot industrieel pand in Utrecht dat zal worden omgedoopt tot Vechtclub XL. Het doel: een inspirerende werkomgeving ontwerpen, bouwen én exploiteren waar ruimte is voor diverse creatieve en duurzame ondernemers. Crowdfunding wordt ingezet om een deel van de financiering te dekken.

Vechtclub
De huidige Vechtclub; een broedplaats in Utrecht Overvecht begint uit haar voegen te barsten. Al vijf jaar ontmoeten creatieve ondernemers elkaar hier in verschillende werkruimtes, een foyer, theaterzaal en uitgebreide werkplaats. De mix van functies en disciplines maken de Vechtclub tot een succes. Zozeer dat de vraag groter is dan het aanbod en het hoog tijd is voor een nieuwe locatie met meer ruimte en mogelijkheden.


Vechtclub XL
In het voormalig OPG-complex aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht zal Vechtclub XL haar deuren openen in oktober 2011. Met kantoren, (geluids-)studio’s, kleine en ruim opgezette werkplaatsen, flexwerkplekken, presentatieruimtes en uiteindelijk ook een restaurant en expositieruimte.


Ontwerp op maat
De specifieke wensen van creatieve ondernemers die interesse tonen in een werkplek in Vechtclub XL zijn uitgebreid in kaart gebracht. Op deze inventarisatie is het ontwerp van de plattegrond gebaseerd, waarin de ruimtes passen bij de uiteenlopende behoeften van de verschillende huurders.


Kruisbestuiving
Bij het indelen van het pand staat de totstandkoming van een interessante mix van disciplines en de ontmoeting en samenwerking tussen verschillende huurders centraal. Veel licht en glas, verschillende publieke ruimtes en een expositieruimte die als etalage van het pand gaat dienen dragen bij aan een open karakter en uitwisseling met de omgeving.


Hergebruik
Stortplaats van Dromen bouwt vooral met hergebruikte materialen en zoekt milieuvriendelijke oplossingen voor o.a. warmte- en stroomvoorzieningen. Ook andere ondernemers in de Vechtclub omarmen deze werkwijze. Op de nieuwe locatie hoopt Vechtclub XL een brandpunt te zijn van een duurzame creatieve sector.


Risico’s nemen
Dit uitdagende plan neemt de nodige risico’s met zich mee maar kan worden doorgezet omdat er genoeg concrete vraag blijkt te zijn naar een inspirerende werkomgeving. Er zijn zo’n honderdvijftig aanmeldingen van geïnteresseerden en naar aanleiding van eerste gesprekken met nieuwe huurders kan er al ruim 1100 m2 worden verhuurd. Dit neemt niet weg dat er een flinke dosis lef en enthousiasme nodig is van de groep ondernemers die het pand als geheel gaat her ontwikkelen én exploiteren.


Onafhankelijk
Het team van Stortplaats van Dromen bestaat uit een zestal jonge creatieve ondernemers en staat op gelijke voet met de nieuwe huurders van Vechtclub XL. Om onafhankelijk te werk te kunnen gaan en flexibel te kunnen inspringen op de vraag vanuit de stad wordt Vechtclub XL op de kaart gezet zonder subsidie. Met eigen en particuliere investeringen, crowdfunding en een lening van de bank zal het pand in fases worden ontwikkeld.


Crowdfunding
Crowdfunding is een opkomende manier van kapitaalverwerven waarbij iedereen die wil bijdragen aan de totstandkoming van Vechtclub XL kan investeren. Om de tweede bouwfase te kunnen bekostigen is er namelijk nog een bedrag van 65.000 euro nodig. Via internetplatform CrowdAboutNow kan er momenteel geïnvesteerd worden vanaf 10 euro. Na vier jaar wordt de investering terugbetaald met een rendement van 14%.


 







Ingezonden persbericht