Partij van de Arbeid



Den Haag, 6 juli 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over het voornemen van de Amerikaanse procureur-generaal die de gerechtelijke bewijsvoering van ruim honderd CIA zaken wil staken

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Kent u de berichten dat de Amerikaanse procureur-generaal, Eric Holder, van plan is om het onderzoek naar ruim honderd CIA zaken die sinds 2001 lopen, te staken?

2. Zo ja, wat is uw oordeel over het gegeven dat de Amerikaanse procureur-generaal dit wenst te doen?

3. Deelt u de mening, dat het sluiten van de onderzoeksvraag in deze zaken niet in lijn ligt met de internationaalrechtelijke verplichtingen die de Verenigde Staten op het vlak van mensenrechten hebben aangegaan? Indien nee, waarom niet?

4. Bent u bereid de Amerikaanse autoriteiten blijvend aan te spreken over de internationaalrechtelijke verplichtingen die zij zijn aangegaan op het gebied van het eerbiedigen van mensenrechten? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u tevens bereid de Amerikaanse autoriteiten aan te sporen om de gerechtelijke bewijsvoering van de ruim 100 CIA zaken voort te zetten? Zo ja, op welke wijze gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?

Amnesty International- 1 juli 2011- US must reconsider closure of CIA cases