Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 juli 2011

Vragen van het lid Arib (PvdA) over onvoldoende aandacht voor seksuele diversiteit in de aanpak van eergerelateerd geweld.

aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie


1.

1.Heeft u kennisgenomen van het bericht dat er binnen de aanpak van eergerelateerd geweld nog onvoldoende aandacht is voor seksuele diversiteit?


2.Klopt het dat de aandacht voor seksuele diversiteit in de aanpak van eergerelateerd geweld nog onvoldoende is? Zo ja, waar blijkt dat uit?


3.Deelt u de mening dat het feit dat ongeveer een kwart van de jongeren die bij het Schorer opvangproject Veilige Haven voor homojongeren in Amsterdam aanklopt, te maken heeft met eergerelateerd geweld te hoog is? Zo ja, voldoen de bestaande voorzieningen zowel in kwantiteit als expertise om aan deze vraag te voldoen? Zo nee, waarom niet?


4.Deelt u de verwachting van de projectleider van MOVISIE dat er het geweld zal toenemen wanneer jongeren uitkomen voor hun homoseksuele, lesbische, biseksuele of transgender gevoelens? Zo ja, welke middelen staan er ter beschikking om een eventuele toename van geweld te voorkomen? Zo nee,waarom niet?


5.Bent u van mening dat seksuele diversiteit als aandachtspunt opgenomendient te worden binnen de ketenaanpak van huiselijk geweld en/of eergerelateerd geweld? Zo ja, kunnen we ervan uitgaan dat de ketenpartners die hiervoor verantwoordelijk zijn hier voldoende aandacht aan gaanbesteden? Zo nee, waarom niet?


6.Is het nodig om de opvang van homo's, lesbo's, bi's en transgenders die slachtoffer zijn van eergerelateerd geweld, structureel te organiseren? Zo ja,hoe gaat u dit bewerkstellingen? Zo nee, waarom niet?