Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 6 juli 2011

'Alkmaar actief' stimuleert inwoners tot bewegen

Met subsidies van het Rijk en de gemeente wordt geprobeerd Alkmaarders meer te laten bewegen. Het stimuleringsprogramma 'Alkmaar actief' is het uitvoeringsprogramma van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB). Kern van het plan is samen met vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen een optimaal aanbod te bieden. Dat aanbod is gericht op gezonde voeding, sport- en bewegingsstimulering en bedoeld voor Alkmaarders die te weinig actief zijn.

De NASB-impuls is een vierjarige stimuleringsmaatregel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Rijk heeft tot doel om met deze regeling de 'te-weinig-actieven' in het belang van hun gezondheid te motiveren meer te gaan bewegen. Alkmaar is één van de honderd gemeenten die deze subsidies krijgt, maar ook één van de honderd gemeenten met de grootste gezondheidsachterstanden. Het Rijk geeft in vier jaar bijna 600.000 euro en de gemeente legt hetzelfde bedrag bij.

Doel van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen

Sport en bewegen zijn belangrijk voor de gezondheid. De norm is 30 minuten bewegen per dag. Het doel van het NASB is door middel van interventies mensen over de streep trekken die te weinig bewegen om meer te gaan bewegen. Dit moet leiden tot het terugdringen van bewegingsarmoede, vermindering van overgewicht en het terugdringen van andere gezondheidsproblemen.

Alkmaar zet sport hoog op de ladder

Gemeente Alkmaar vindt sport erg belangrijk. In het coalitieakkoord staat onder andere dat sport in de wijk van belang is, laagdrempelig moet zijn en goed is voor de sociale samenhang. Het college stimuleert een gezonde levensstijl door sport, spel en beweging.

Voor meer informatie:



Gemeente Alkmaar