Gemeente Utrecht

Regionaal offensief tegen thuissteelt van hennep

Samenhang én snelheid in de aanpak en opsporing van hennepteelt in de hele regio Utrecht. Op 5 juli j.l. hebben diverse lokale belanghebbenden zoals de gemeente Utrecht, woningcorporaties en particuliere verhuurders het Regionaal Hennepconvenant ondertekend. Regionaal georganiseerde instellingen als politie, openbaar ministerie, Belastingsdienst en energie-netbeheerder Stedin doen ook mee.

Hennepteelt beperkt zich niet tot de stedelijke omgeving, maar komt ook in de regio op onder meer bedrijventerreinen voor. De omvang van de teelt, de organisaties die erachter zitten en de gevaarlijke werkwijze maakt samenwerking op regionaal niveau noodzakelijk. De regionale aanpak om hennepteelt te ontmantelen voorkomt dat de teelt zich alleen maar verplaatst.

In de stad Utrecht ligt het aantal ontruimde hennepplantages de laatste jaren rond tachtig per jaar en in de regio Utrecht zijn het er ruim 200 per jaar. Halverwege 2011 staat de teller voor de stad op 45. Meestal is bij thuisteelt sprake van diefstal van stroom, forse schade aan de woningen en brandgevaarlijke situaties.

Het Hennepconvenant voor de stad utrecht dateert van 2005. Het Utrechtse model oogst landelijk waardering door de praktische aanpak. Wie een vermoeden heeft van hennepteelt in een (huur)woning kan dit bij de politie melden. Daarna treedt de keten aan handhaving, opsporing en vervolging in werking. Daarbinnen vervullen o.a. de gemeente, justitie, woningverhuurders en de Belastingdienst hun rol.