Partij van de Arbeid


PvdA: Geen verkoop sociale woningen aan Goldman Sachs

Het kabinet Rutte wil tienduizenden sociale huurwoningen in de uitverkoop doen. Het is niet uitgesloten dat deze woningen worden verkocht aan financiële instellingen als Goldman Sachs. Tijdens een driedaags werkbezoek van de Tweede Kamercommissie Volkshuisvesting aan Berlijn werd duidelijk dat dat daar het geval is. 'Deze kant moeten we in Nederland niet op. Geen verkoop aan financiële instellingen als Goldman Sachs die louter uit zijn op korte termijn winsten en snelle bonussen', Aldus PvdA woordvoerder Jacques Monasch.

Helaas maakt dit kabinet de weg vrij voor dit soort investeerders. Marktpartijen hebben het kabinet verzocht om te mogen experimenteren met tienduizenden sociale woningen. Voor de PvdA is dit een heilloze weg. Monasch:'Als serieuze marktpartijen willen investeren in sociale woningbouw, is dat alleen mogelijk onder een aantal strenge en sociale voorwaarden'. Voor de PvdA gelden daarbij tenminste vier criteria: Ten eerste de lange termijn betrokkenheid van investeerders. Te denken valt aan een periode van tenminste 30 jaar. Daarnaast moet betaalbare kwaliteit worden gegarandeerd. Ook bewezen ervaring en betrokkenheid bij woningbouw en stadsontwikkeling zijn een voorwaarde. Ten slotte moeten deze investeerders medeverantwoordelijk zijn voor nieuwbouw en investeren in het energiezuiniger maken van bezit. 'Deze criteria zijn de toets voor de PvdA om te beoordelen of partijen serieus willen investeren in betaalbare woningbouw en daar een rol in kunnen spelen', aldus Monasch.

In Duitsland bleek ook dat kleinere pakketten huurwoningen van 1000-2000 woningen in handen is gekomen van zogenaamde "verhuurnomaden". 'Huurders weten niet meer wie hun verhuurder is. Het eigendom gaat van hand tot hand via anonieme postbusadressen', aldus Monasch. 'En voor je het weet zijn deze woningen voer voor huisjesmelkers'. Daarnaast blijkt dat zonder regie vanuit de overheid deze particuliere verhuurders veel minder bereid zijn om te investeren in de verbetering van de buurt of het betalen van buurt- of huisconciërges. Monasch: ' In diverse Duitse deelstaten is men daarom al weer begonnen met reprivatisering van het bezit. De les uit Duitsland is voor ons duidelijk. Geen Goldman Sachs en geen verhuurnomaden op de Nederlandse woningmarkt'.