Provincie Noord-Brabant


GS besluiten over 'verplaatsers' intensieve veehouderij: 28x nee, 15x ja, 4x opnieuw

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant weigeren 28 aanvragen van gemeenten voor verplaatsers van intensieve veehouderijen. 15 ontheffingen worden verleend, omdat het hierbij gaat om zogenaamde lopende zaken: locaties waarover met de ondernemers al langlopende afspraken zijn gemaakt.

Hiermee heeft het provinciebestuur nu besloten over alle door de gemeenten ingediende ontheffingsverzoeken voor 'verplaatsers', met uitzondering van vier procedures die opnieuw moeten worden gedaan. Met deze besluiten is het laatste woord overigens nog niet gezegd: voordat de bouw van een nieuwe intensieve veehouderij mag beginnen, moet niet alleen de provincie een ontheffing hebben verleend, maar ook de betrokken gemeente moet nog groen licht geven. Bovendien kunnen gemeenten en boeren die geen ontheffing hebben gekregen, daartegen nog bezwaar maken bij GS (zie bijgevoegd stroomschema). De afwikkeling van die procedures duurt zeker nog enige maanden.

Naast de aanvragen voor verplaatsers heeft een aantal gemeenten voor boeren met uitbreidingsplannen op hun huidige bedrijfslocatie, de provincie ook om ontheffing gevraagd. Hierover beslissen GS komend najaar.

Burgerinitiatief
Naar aanleiding van het door het burgerinitiatief Megastallen Nee gevraagde debat over de intensieve veehouderij, besloten Provinciale Staten vorig jaar maart om met onmiddellijke ingang geen nieuwvestiging, geen stallen groter dan 1,5 ha, tenzij 2,5 ha in de landbouwontwikkelingsgebieden met ontheffing van de provincie, toe te staan. Lopende zaken, bedrijven die op 19 maart 2010 al met verplaatsing of uitbreiding bezig waren, zouden daarvoor nog een ontheffing krijgen.

Met dit besluit kwam een eind aan de groei van de intensieve veehouderij in Brabant. Meer dan 1300 bedrijven aan de rand van natuur en woonkernen mogen helemaal niet meer groeien. De uitbreidingsmogelijkheden van meer dan 2500 bedrijven zijn sterk ingeperkt, ook in de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's).

In de bijlagen vindt u meer informatie over de achtergronden van de intensieve veehouderij en de verdere procedures. Op 21 juli 2011 verschijnt de formele bekendmaking waarin staat aangegeven waar en op welke wijze bezwaren kunnen worden gemaakt tegen deze besluiten.