Gemeente Utrecht

College verruimt mogelijkheden waterrecreatie

Extra ligplaatsen voor de recreatievaart in Utrecht. Beperkt openstellen van de vaarroute Nieuwegracht voor commerciële rondvaart met elektromotoren. Meer op- en afstaplocaties voor boten en sterker inzetten op toezicht en handhaving op waterrecreatie. Met deze voorstellen wil het college de recreatievaart in Utrecht stimuleren en de toeristische kansen die de grachten bieden zoveel mogelijk benutten, zonder aantasting van de leefbaarheid voor binnenstadbewoners.

Het collegevoorstel is gebaseerd op de onlangs vastgestelde evaluatie open rond- en recreatievaart. Deze evaluatie bevat een aantal aanbevelingen die het college overneemt. Deze worden in de loop van het huidige en komende vaarseizoen uitgevoerd.

Ontheffing voor commerciële elektrische boten
De afgelopen jaren is het watertoerisme in Utrecht toegenomen. Het college stelt voor de huidige tien exploitatievergunningen voor commerciële open rondvaart te verlengen. Om milieu- en geluidsoverlast tegen te gaan, stimuleert het college zoveel mogelijk het gebruik van elektrische motoren door deze commerciële rondvaart. Langs de Biltsche Grift en aan de Oosterkade komen oplaadpunten voor elektrische motoren. Ze verleent ontheffing voor een beperkt aantal vergunningen voor commerciële rondvaartboten met elektromotor op de vaarroute Nieuwegracht. Dit om het rustieke karakter van deze gracht zoveel mogelijk te handhaven. Ook wordt op deze vaarroute eenrichtingsverkeer ingesteld. In september heeft verantwoordelijk wethouder De Rijk een bijeenkomst met bewoners langs de vaarroute Nieuwegracht over de kaders van de maatregelen.

Verruiming ligplaatsen en verbeteren faciliteiten
In het voorstel wordt het aantal ligplaatsen in Utrecht verhoogd naar 50. Aan de Timorkade worden 25 nieuwe ligplaatsen gecreëerd. Door de lengte van een plek te verminderen van 7 naar 6 meter worden 20 extra ligplaatsen gecreëerd in bestaande ligplaatszones. De Wittevrouwensingel krijgt 5 extra ligplaatsen door meerpalen aan te brengen. Deze maatregelen verlichten deels de wachtlijst van 400 aanvragen voor een ligplaats. Om de opstaplocatie bij de Gaardbrug te ontlasten, verbetert de gemeente de huidige op- en afstaplocaties en komen er alternatieven aan de Oosterkade, Catharijne- en Wittevrouwensingel.

Extra toezicht
Toezichthouders gaan extra controleren op handhaving van de regels door waterrecreanten. Commerciële boten die rondvaarten voor meer dan twaalf personen organiseren, krijgen een unieke sticker met nummering op de zijkant. Hierdoor kunnen bewoners makkelijker overlast melden. Bij herhaalde overtredingen kan de gemeente de exploitatievergunning intrekken.

Meer informatie op www.utrecht.nl/haven




Gemeente Utrecht