Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 5 en 6 juli 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mr. P. de Baat MPM drs. V.H. Kloos (6 juli afwezig) J.P. Nagengast MBA mw. M. Hamberg drs. M.L. Hagen mw. A.J.A. van de Ven dr. J.C.M. Cox, secretaris 1. Opening De besluitenlijst van de vergadering van 28 juni 2011 wordt vastgesteld. Besluiten Motie afspraken en uitspraken Sport Probleemstelling: In de raadsvergadering van 4 november 2010 is het college via een motie opgedragen de optie van tariefsverhoging voor de sport als mogelijke bezuiniging te schrappen. Het college heeft besloten het voorstel met betrekking tot tariefverhoging sport integraal terug te nemen. Dit is in de lopende begroting en het voorstel 2012-2014 verwerkt. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 11.2329 De Baat Motie zomerkermis 2011 ook op de Paardenmarkt Probleemstelling: In de raadsvergadering van 9 juni 2011 is een motie aangenomen met betrekking tot het met spoed onderzoeken, of de mogelijkheid bestaat de zomerkermis 20111 ook op de Paardenmarkt te laten plaats vinden en te overwegen om de Paardenmarkt bij de vaste kermislocaties te voegen. In de overwegingen daarbij is aangegeven dat: De herstelwerkzaamheden aan de Paardenmarkt zeer waarschijnlijk voor de zomerkermis 2011 klaar zullen zijn; Door de Paardenmarkt2011 toe te voegen aan het kermisgebied een gesloten kermisgang ontstaat; Dit gunstig is voor de kermisondernemers en het kermis bezoekende publiek;

2.

11.2345 De Baat


1



-

Er al geïnteresseerden zijn voor deze locatie, die een voor Alkmaar unieke attractie indien mogelijk nog in het kermisseizoen 2011 willen plaatsen.

Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 11.2310 De Baat Organisatieverordening en mandaatregister P&O Probleemstelling: De organisatieverordening en het mandaatregister P&O vragen om aanpassing aan recente organisatiewijzigingen en aan de wens van het college leidinggevenden in functieschaal 13 en hoger zelf te benoemen. Besluit: De organisatieverordening en het mandaatregister P&O als voorgenomen besluit vast te stellen en deze om advies voor te leggen aan de ondernemingsraad. 11.2363 De Baat Vervanging kunstgras toplaag veld 2 AMHC Probleemstelling: De kunstgras toplaag van veld 2 van hockeyvereniging AMHC is aan vervanging toe. Oorspronkelijk was de vervanging van het veld voorzien voor 2008, maar de beschikbare middelen werden destijds aangewend voor het vervangen van de toplaag van het waterveld (veld 1). De vervanging van veld 2 werd uitgesteld tot 2011, waarbij de middelen die oorspronkelijk voor het waterveld waren gereserveerd, nu ingezet zullen worden. Voor noodzakelijke vervangingen van hek- en straatwerk (velden 1 en 2) is een bedrag van 58.581 beschikbaar uit het restant krediet aanleg veld 4, tevens AMHC. Besluit: 1. In te stemmen met de vervanging toplaag veld 2 AMHC en de aangegeven dekking. 2. In te stemmen met de herbestemming van het restant krediet aanleg veld 4 AMHC ad. 58.581,-- voor het vervangen van hek- en straatwerk van velden 1 en 2. 11.2305 De Baat Alkmaar Actief, uitvoeringsprogramma van het NASB Probleemstelling: September 2009 heeft het college een "Verklaring van deelname Impuls Actieplan Sport en Bewegen" getekend. Bij het besluit is om een nadere afweging gevraagd voor wat betreft de uitvoering en inzet van middelen. De NASB-impuls in een vierjarige stimuleringsregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het Rijk beoogt met deze regeling de `te-weinig-actieven' in het belang van hun gezondheid te motiveren meer te gaan bewegen. Kern van het plan "Alkmaar actief, uitvoeringsprogramma van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen", is dat we samen met vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen een optimaal aanbod aan interventies tot stand brengen gericht op gezonde voeding en sport- en bewegingsstimulering. Hierdoor is het mogelijk om activiteiten te ontwikkelen die door instellingen en verenigingen mede worden


2



gedragen.Dit alles met het doel om aan te weinig-actieve inwoners van Alkmaar op het gebied van voeding, sport en bewegen interventies aan te bieden. Besluit: 1. In te stemmen met het plan "Alkmaar Actief, uitvoeringsprogramma van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen" en de hierin voorgestelde structuur voor de organisatie en uitvoering van het project. 2. De voorgestelde co-financiering van het plan te dekken uit het collegeprogramma: de post actieplan gezonde leefstijl ( 300.000,-- per jaar). 3. De lasten ter grootte van het rijksbudget 2011 ad 298.398,--, dat is opgenomen in de mei circulaire gemeentefonds 2011 toe te voegen aan het product sport en recreatie (programma sport) voor het uitvoeringsprogramma 4. 5. 11.1925 Nagengast NASB en dit te regelen bij 2 begrotingswijziging 2011. Het in 2010 ontvangen rijksbedrag van 149.199,-- dat is toegevoegd aan de reserve taakmutaties in 2013 in te zetten. De commissie samenlevingszaken over dit besluit te informeren. e

Evaluatie buslijn de Hoef Probleemstelling: Op 14 januari 2010 heeft de raad ingestemd met de proef, het introduceren van de een extra buslijn over de Hobbemalaan/Van de Veldelaan voor een periode van 2 jaar (kosten 167.000,-- per jaar). Op 11 december 2011 loopt deze proef ten einde en in dezelfde vergadering heeft de raad het college de opdracht gegeven de proef in het e 1 kwartaal van 2011 te evalueren. De invoering van een extra buslijn was, na vele overleggen in de buurt, enerzijds de verbetering van de bereikbaarheid van bewoners van de Vleugels, Van Ostadelaan en Van der Veldelaan en anderzijds de verkeersveiligheid op de Hobbemalaan en nadrukkelijk ter hoogte van de basisschool de Driemaster. Geadviseerd wordt: Ondanks dat uit de enquête blijkt dat er redelijk positief gereageerd wordt op de huidige buslijn wordt toch geadviseerd te stoppen in verband met de lage bezetting en de relatief hoge kosten. In overleg met de provincie te komen tot een passend openbaar vervoer netwerk voor de Hoef voor de nieuwe dienstregeling van 2012, waarbij de wensen van de bewoners in de Hoef zo veel mogelijk meegenomen kunnen worden. Besluit: 1. Te stoppen met de proef buslijn 205 (de Hoef) per december 2011 en aandringen bij de provincie op een goede ontsluiting van de Hoef voor 2012. 2. Afhankelijk van de dienstregeling 2012, de extra ingestelde bushaltes op te heffen en de verlaagde drempel ter hoogte van de Terborchlaan weer in oude staat te herstellen. 3. De kosten hiervan ad 5.000,-- kunnen worden gedekt uit voorziening OV. 4. De raad te informeren over het besluit.


3



11.2289 Nagengast

Raadsvragen PvdA inzake de Hoef Probleemstelling: Het lid van de raad, de heer Ballegooijen, heeft ons bij brief van 1 juni vragen gesteld inzake het waterplan de Hoef. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

11.2352 Nagengast

Motie `noordelijke ontsluiting bedrijventerrein Beverkoog' Probleemstelling: In de raadsvergadering van 2 en 4 november 2010 is door de fracties VVD, OPA, CDA, SP, Trots op Nederland, PVDA, D66 en Groen Links een motie aangenomen over het aanleggen van de noordelijke ontsluiting van het bedrijventerrein Beverkoog. Op 6 juni heeft het college het principebesluit genomen om deze aansluiting aan te leggen. Besluit: De raad te informeren over het collegebesluit conform bijgevoegde brief.

11.2321 Nagengast

Tijdelijke subsidieregeling Zonnesteek t.b.v. zonnepanelen - Alkmaar 2011 Probleemstelling: Tijdens de actie Zonnesteek worden inwoners opgeroepen en geïnformeerd om te investeren in duurzame energie. Om deze oproep kracht bij te zetten kunnen inwoners zich aanmelden voor een subsidie voor plaatsing van zonnepanelen (zonnestroomsystemen en zonneboilers). Hiervoor is reeds geld gereserveerd in het kader van het programma Duurzaamheid en Klimaat en de Klimaatagenda. Tevens is er subsidie aangevraagd (en toegekend) bij de provincie Noord Holland. Om deze subsidie rechtmatig uit te kunnen keren aan de inwoners van Alkmaar is een subsidievaststelling door het college noodzakelijk en dient er een subsidieplafond te worden vastgesteld. Besluit: 1. Naast de toegekende subsidie van de provincie, een budget van 70.000,-- te onttrekken aan de reserve Klimaatagenda en dit te verwerken in de derde begrotingswijziging 2011. Ten behoeve van de toekenning van subsidie voor zonnepanelen mandaat te 2. verlenen aan het sectorhoofd SO om namens het college van B&W besluiten te nemen om het subsidiebedrag uit te keren aan de inwoners van Alkmaar die zich hebben ingeschreven binnen het subsidieplafond van 104.000,- en tevens te bepalen dat ondermandaat is toegestaan. 3. De subsidie aan te kondigen in het Alkmaars Nieuwsblad en via verspreiding van een energiekrant. 4. Voor de subsidie uitkering de criteria vast te stellen, zoals in de toelichting onder "Subsidietoekenning" de punten 1 t/m 8 staat aangegeven.


4



11.2320 Van de Ven

Raadsvragen PvdA inzake Waerdse Tempel Probleemstelling: Het lid van de raad, Tiny Opdam, heeft bij brief van 30 mei 2011 vragen gesteld inzake de Waerdse Tempel. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording

11.2313 Van de Ven

Motie reclame onder bruggen Probleemstelling: Op 9 juni is in de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht reclame-uitingen onder bruggen mogelijk te maken en daarnaar onderzoek te doen. In bijgaande concept-brief wordt het antwoord op de in de motie besloten inhoudelijke vragen gegeven. Besluit: In te stemmen met bijgaande reactie op de motie.


5






---- --