NOC*NSF


Arnhem, 6 juli 2011

PyeongChang mag Olympische Winterspelen 2018 organiseren

In de Zuid-Afrikaanse stad Durban werd vanmiddag tijdens het 123ste IOC congres bepaald dat PyeongChang in 2018 de Winterspelen mag organiseren.

De IOC leden stonden voor een moeilijke keuze, met name omdat de drie overgebleven steden alle drie op ieders eigen wijze een sterke presentatie lieten zien. Het was tot op het laatste moment erg onzeker. Mooi was het dan ook om de opluchting en blijdschap bij de Koreanen te zien. En dat is niet voor niets. Het mogen organiseren van Olympische en Paralympische Spelen is de uitkomst van een grote inspanning die lang geleden al is ingezet.

Na Sapporo (1972) en Nagano (1998) worden het met de organisatie van de Spelen in PyeongChang (2018) de derde WinterSpelen in Azië. PyeongChang deed eerdere pogingen voor 2010 (Vancouver) en 2014 (Sochi). Steeds waren ze heel dichtbij.

Deze derde poging heeft de IOC leden over de streep weten te halen. Over Zuid Korea wordt gezegd dat het (nog) geen grote traditie heeft in de wintersporten, echter sinds 1992 was Zuid Korea vijf van de zes keer bij de beste 10 landen op de Winter Spelen.

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: "Het worden in Zuid Korea goed georganiseerde en vlekkeloos verlopende Winterspelen. Laten we ons niet vergissen, ze weten daar perfect waar ze het over hebben: bij de laatste 6zes Winterspelen stond Zuid Korea vijf keer in de Top 10. In Vancouver waren ze zelfs 5e!"

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: "De aanhouder wint! Na twee eerdere pogingen waarbij PyeongChang nipt verloor, was het nu dan wel raak. Ik bewonder het doorzettingsvermogen van de Zuid Koreanen."

Dat de Winterspelen dit keer weer in het verre Azië plaatsvinden is volgens technisch directeur Maurits Hendriks geen probleem. "Zuid Korea is inderdaad flink ver weg, maar de topsporters in het Olympic Team the Netherlands zijn er juist aan gewend om over de hele wereld hun successen te behalen. Ik zie daarin dus in het geheel geen probleem."


-----------------------