KNHS

Nederlandse paardensport bereidt zich tijdens testevent voor op London 2012
6 juli 2011
Testevent Olympische Spelen 2012

ERMELO (KNHS) Van 4 t/m 6 juli 2011 stond Greenwich Park in London voor de paardensport in het teken van het eerste testevenement in de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2012. De kaderruiters eventing en de technische staf waren op dit testevenement aanwezig.

Technisch directeur van de KNHS, Maarten van der Heijden, was samen met bondscoach dressuur Sjef Janssen, bondscoach eventing Martin Lips en teammanagers Ad Wagemakers en Adrianne van Waardenberg-Nooren naar Londen afgereisd om de aangelegde accommodaties te inspecteren en voorbereidingen te treffen voor de immense operationele organisatie van de Spelen volgend jaar. Ook Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF en Chef de Mission van Nederland in 2012, was aanwezig.

Van der Heijden was zeer te spreken over Greenwich Park als paardensportlocatie voor de Olympische Spelen: Het is een prachtige omgeving die zich uitstekend leent voor de faciliteiten die onze ruiters en paarden nodig hebben. Er moet nog wel veel gebeuren, maar daarom is een testevent voor de hippische sporters van essentieel belang. Dit is het moment waarop wij als hippische wereld onze wensen en kritiekpunten kunnen uiten. Zo is de losrijpiste van de dressuur nu op een lichte helling gebouwd. Dat betekent dat de dressuurpaarden bij het losrijden constant bergopwaarts of afwaarts lopen. Dat is niet wenselijk.

Nederland heeft zich met het dressuurteam al genomineerd voor London 2012, de spring- en eventingruiters moeten hun nominatie nog binnenhalen. Onderdeel van het testevent was een CIC2* eventingwedstrijd. Bondscoach Martin Lips (Made) was daarom naar Londen afgereisd met zijn Olympische kaderruiters Tim Lips (Made), Raf Kooremans (Turnhout), Elaine Pen (Voorschoten), Jan van Beek (Rijsbergen), Merel Blom (Breukelen) en de in Groot Brittannië woonachtige maar over een Nederlands paspoort beschikkende, Andrew Heffernan. Ze maakten van deze gelegenheid gebruik om het terrein te verkennen. Raf Kooremans was de enige actieve Nederlandse deelnemer. Kooremans: "Het was een vrij rustige wedstrijd met weinig publiek. De dressuurbaan was mooi met een goede bodem. De hindernissen in de cross, die gebouwd werd door Sue Benson, ook al vele jaren verantwoordelijk voor de crossbouw in Boekelo, waren niet zo zwaar, maar de ondergrond was niet altijd stabiel en verdient nog verbetering. Er zaten flinke heuvels in en veel scherpe wendingen. We hebben paarden nodig volgend jaar die makkelijk bergop en bergaf kunnen lopen. Door hierbij aanwezig te zijn weet je waar je naar toe moet werken.

Kooremans eindigde uiteindelijk op de 20ste plaats. Martin Lips was tevreden over dit driedaagse evenement: "Het leverde veel informatie op over het terrein en de organisatie. Daarnaast was deze ontspannen setting erg goed voor de sfeer en de spirit in het team".

Op de foto van links naar rechts: Raf Kooremans, Andrew Heffernan, Maarten van der Heijden, Tim Lips, Martin Lips, Elaine Pen, Merel Blom, Ad Wagemakers en Jan van Beek.

Foto: Dirk Caremans