Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Ambulancemedewerkers GGD tegen overname door VZA

Ambulancemedewerkers GGD tegen overname door VZA


06-07-2011 * De overgrote meerderheid van de ambulancemedewerkers van de GGD vindt de geplande overname van het ambulancevervoer door de particuliere VZA geen goede zaak. Dat blijkt uit een enquête van de SP onder medewerkers van de ambulancedienst GGD. De SP vroeg de medewerkers om hun mening, omdat hun positie in de plannen van wethouder Van der Burg (VVD) onderbelicht blijft. Maureen van der Pligt
Uit de 57 ingevulde enquêteformulieren wordt duidelijk dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de overnameplannen. Niemand is het eens met de stelling dat de kwaliteit van de dienstverlening door VZA beter zal worden. Alle respondenten vinden dat de gemeente - en niet een privaat bedrijf - zeggenschap moet hebben over de meldkamer. Ook bij de antwoorden op de andere vragen in de enquête is de tendens duidelijk. Slechts 2 procent denkt dat de arbeidsomstandigheden in de nieuwe situatie beter zullen worden; 5 procent vindt de overname door VZA wel een goede zaak; eveneens 5 procent vindt dat het personeel voldoende betrokken is bij het proces.

Voor SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt is het passeren van de medewerkers door de gemeente en de directie een kwalijke zaak. Van der Pligt: "Uit onze enquête blijkt overduidelijk dat men zich niets van het personeel aantrekt. Bijna niemand is enthousiast over de plannen en vindt dat zij én de Amsterdammers er niets mee opschieten. Wethouder Van der Burg moet stoppen met de overname van de GGD-ambulances door VZA."

Van der Burg wil de privatisering van het ambulancevervoer en de meldkamer deze week door de gemeenteraad loodsen. Volgens hem eist de regering dat er per 1 januari 2012 nog maar één vergunninghouder voor ambulancevervoer in de stad is. Van der Pligt: "Maar uit navraag in de Tweede Kamer is gebleken dat Den Haag helemaal niet vasthoudt aan die datum. Er is dus helemaal geen haast geboden. Naast het negeren van werknemersbelangen is dit nog een argument voor de raad om de wethouder met zijn plannen terug naar de tekentafel te sturen."

De resultaten van de SP-enquête onder het ambulancepersoneel van de GGD:


* 1. Bent u op de hoogte van het samenvoegen van de ambulancezorg in de regio Amsterdam-Amstelland?
Ja: 100 %. Nee: 0 %.

* 2. De keuze om de GGD op te laten gaan in VZA is goed. Eens: 5 %. Oneens: 95 %.

* 3. De kwaliteit van de dienstverlening zal beter worden. Eens: 0 %. Oneens: 100 %.

* 4. De arbeidsomstandigheden worden beter in de nieuwe organisatie. Eens: 2 %. Oneens: 98 %.

* 5. Het personeel is voldoende betrokken bij het proces. Eens: 5 %. Oneens: 95 %.

* 6. De gemeente moet zeggenschap houden over de meldkamer. Eens: 100 %. Oneens: 0 %.

* 7. Het is een goede zaak dat het AMC eigenaar is van VZA en dus van alle ambulancezorg in de regio.
Eens: 0 %. Oneens: 100 %.