NOS NTR

Groot Brits afluisterschandaal

Het afluisterschandaal kwam aan het licht door een gehackte mobiel Het afluisterschandaal kwam aan het licht door een gehackte mobiel

Toegevoegd: woensdag 6 jul 2011, 15:48
Update: woensdag 6 jul 2011, 16:18

In het Britse parlement is vandaag een spoeddebat gehouden over het afluisteren van voicemails van het 13-jarige vermiste meisje Milly Dowler.

Een medewerker van de tabloid News of the World, Glenn Mulcaire wordt ervan beschuldigd in 2002 de telefoon van het meisje te hebben gehackt.

Voicemails

Milly Dowler verdween in maart 2002 toen ze vanuit school op weg was naar haar huis in de buurt van Londen. Zes maanden later werden haar stoffelijke resten gevonden in een afgelegen bosgebied. Mulcaire zou de voicemails hebben afgeluisterd en zelfs sommige berichten hebben gewist zodat er ruimte bleef voor eventuele nieuwe voicemails. Doordat er naar de berichten werd geluisterd, kregen de ouders hoop dat het meisje nog in leven was.

Aanslagen Londen

Maar dit is niet het enige: News of the World wordt er ook van beschuldigd dat een medewerker in 2005 telefoons van nabestaanden van de aanslagen in Londen hebben gehackt. En eerder raakte de krant in opspraak door onder meer het laten afluisteren van voicemails van personeel van de koninklijke familie.

Lees ook: Wie is wie in het Briste afluisterschandaal

Walgelijk

Premier Cameron heeft de afluisterpraktijken "walgelijk" genoemd. Hij vindt het schokkend dat iemand zoiets kan doen en heeft een grootsscheeps onderzoek toegezegd. De uitgever van News of the World noemt het onvergeeflijk als blijkt dat de beschuldiging klopt. Ook werden maatregelen tegen de verantwoordelijken aangekondigd.

In Nieuwsuur uitgebreid aandacht voor deze zaak.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Menno de Galan (Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl), Bart Klijberg
(Bart.Klijberg@Nieuwsuur.nl) en/of Silvia Pilger (Silvia.Pilger@Nieuwsuur.nl). U kunt Silvia Pilger ook volgen op Twitter.
Trefwoorden afluisterschandaal, Karel Ornstein, Menno de Galan, Silvia Pilger, Bart Klijberg, Groot-Brittannië, Milly Dowler

Andere onderwerpen


* Achterban Di Rupo blij met plannen?

* Berbers spreken weer Amazigh