NOS NTR

Achterban Di Rupo blij met plannen?

Elio Di Rupo stelde gisteren zijn onderhandelingsnota voor Elio Di Rupo stelde gisteren zijn onderhandelingsnota voor EPA Toegevoegd: woensdag 6 jul 2011, 10:12

De Belgische formateur Elio Di Rupo, socialist en afkomstig uit Wallonië, presenteerde afgelopen maandag een lijvige nota die de al maanden durende regeringsonderhandelingen uit het slop moet halen.

Lees alles over de Belgische formatie in het dossier De toekomst van België.

Vergaand

Di Rupo doet verregaande voorstellen over bezuinigingen, het kiesstelsel en extra verantwoordelijkheden voor de verschillende deelstaten:een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet bieden, een splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) en een sanering van de overheidsuitgaven van in totaal zo'n 22 miljard euro.

Coalitie

Een keuze voor een coalitie maakt hij nog niet. Hij heeft de nota aan alle negen partijen voorgelegd. Di Rupo hoopt dat zij morgen laten weten wat ze van zijn plannen vinden.

BHV

De formatie in België duurt al meer dan een jaar. Vorig jaar april viel het kabinet-Leterme II over de kwestie BHV, waarover Vlamingen en Franstalige al sinds de jaren '60 ruziën. Di Rupo wil de kieskring splitsen, zodat de Franstalige inwoners van de Vlaamse dorpen rond Brussel niet meer op een Franstalige partij kunnen stemmen. Een uitzondering wil de informateur maken voor zes gemeenten die direct aan Brussel grenzen.

Overheveling

Di Rupo stelt ook voor om voor in totaal 17 miljard euro aan taken van de federale regering over te hevelen naar de gewesten. Die mogen ook voor 10 miljard zelf belastingen heffen.

Sanering

Om de overheidsfinanciën te saneren, wil Di Rupo onder meer snijden in de gezondheidszorg en ingrijpen in de ambtenarenpensioenen en de werkloosheidsuitkeringen. Daarnaast stelt hij een reeks van belastingverhogingen voor. Ook wil hij onder meer de ministerssalarissen verlagen.

De werkloosheidsuitkeringen verlagen, korten op ambtenarenpensioenen en langer werken zijn allemaal dingen die veelal niet goed vallen bij socialisten. Nieuwsuur is in Charleroi, Wallonië, en spreekt met een aantal Waalse socialisten over de plannen van Di Rupo. Wat vinden zij ervan?

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Jan van Loenen (Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl) en Eveline Rethmeier (Eveline.Rethmeier@Nieuwsuur.nl) of volg Eveline op Twitter.

Trefwoorden Vlaanderen, wallonië, Jan van Loenen, Dieuwke van Ooij, België, Eveline Rethmeier

Andere onderwerpen


* Berbers spreken weer Amazigh