Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Ruimtevaartexpositie uitgebreid met toekomstige werkomgeving André Kuipers

Lelystad, 4 juli 2011 - De ruimtevaartexpositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum in het luchtvaart-themapark Aviodrome is uitgebreid met een op ware grootte prototype van het Europese Columbus ruimtevaartlaboratorium, dat eind dit jaar zal worden gekoppeld aan het Internationale Ruimtestation ISS. Het model is identiek aan de toekomstige werkomgeving van de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers tijdens zijn ruimtereis, die van december 2011 tot mei 2012 zal duren. In de Columbus mock-up is ook een ruimte-robotspel voor het publiek te vinden.

Columbus mock-up
Vooruitlopend op de vlucht van André Kuipers naar het Internationale Ruimtestation ISS, eind 2011, heeft het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) de beschikking gekregen over de Columbus End-Cone mock-up van ESA. Het 18 m2 grote model is een omvangrijke uitbreiding van de Ruimtevaartexpositie in de Aviodrome en zal een belangrijke rol spelen bij een aantal NRM evenementen rond de ruimtereis van André Kuipers. Door deze replica krijgt de bezoeker van de Aviodrome een goed idee van de beperkte ruimte waarin de Nederlandse astronaut André Kuipers in de periode van december 2011 tot mei 2012 veel experimenten zal gaan uitvoeren.

Robotspel
Het ruimte-robotspel geeft het publiek de gelegenheid de robot-arm te besturen zoals ook de astronauten de arm besturen in de complexe omgeving van het Internationale Ruimtestation. Het spel is gebaseerd op de Europese Robotarm (ERA) die grotendeels ontwikkeld is door het Nederlandse bedrijf Dutch Space in opdracht van ESA. De ERA arm zal eind 2012 gelanceerd worden en vanaf dan opereren op het Russische gedeelte van het ISS. Het spel is door 2 studenten van het Windesheim college te Zwolle ontwikkeld bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

Bezoek
Bezoekers van de Aviodrome kunnen het Columbus model zien wanneer zij het familieluchtvaartpark bezoeken. Het publiek krijgt volop de gelegenheid kennis te maken met de manier waarop Andre Kuipers operaties aan boord van de Columbus gaat uitvoeren. De Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven in Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl, te verkrijgen via telefoonnummer 0320-289 842 of per e-mail via info@aviodrome.nl. Meer informatie over het Nationaal Ruimtevaart Museum is te vinden op www.nationaalruimtevaartmuseum.nl. Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Flevoland en Gemeente Lelystad.

Klik voor verdere informatie op:

* Persfoto's: http://www.aviodrome.nl/persfoto/columbus-ruimtelab
* Overige persberichten: http://www.aviodrome.nl/dagje-uit/actueel/persberichten-archief
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl




Ingezonden persbericht