Spaarder dupe van afschaffing spaarloonregeling


EINDHOVEN, 20110706 -- Wie in 2011 een spaarloonrekening heeft geopend, ziet pas op zijn vroegst in 2015 weer iets terug van dat spaargeld, zonder dat hij in de tussenliggende jaren nog geld in mag leggen. Dit is het gevolg van de manier waarop het kabinet de komende jaren de spaarloonregeling wil afschaffen. Vanaf 2012 is het al niet meer mogelijk om geld te storten in deze regeling.

De spaarloonregeling maakt het mogelijk om fiscaalvriendelijk te sparen via de werkgever, omdat maandelijks een deel van het bruto-inkomen gespaard kan worden. Over dit geld hoeft geen inkomstenbelasting betaald te worden. Er kan maximaal 613 euro per kalenderjaar belastingvrij worden gespaard.

Het afschaffen van de spaarloonregeling is nodig om het verlagen van de overdrachtsbelasting te kunnen financieren, waartoe het kabinet vorige week heeft besloten. “De spaartegoeden die de afgelopen jaren al door spaarders zijn opgebouwd in de spaarloonregeling worden vier jaar na de datum waarop de spaarloonrekening is afgesloten, vrijgegeven”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.”

Het vrijgeven gaat dus op dezelfde manier als bij de huidige regeling al van toepassing is, alleen kan de spaarder nu vanaf 2012 niet meer inleggen op de spaarloonregeling. “Wie dus in 2011 is begonnen met sparen kan de komende drie jaar niets inleggen en moet toch vier jaar op het spaargeld wachten”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl “Hierdoor zal het uiteindelijk uitgekeerde bedrag voor spaarders die zijn gestart in 2009, 2010 of 2011 fors lager uitpakken dan waar zij van te voren op gerekend hadden. Als je dit jaar begonnen bent met sparen kun je maximaal een bedrag van 613 euro sparen, dat pas in 2015 weer vrijkomt. Als de regeling niet zou worden afgeschaft, zou het opgebouwde tegoed echter kunnen oplopen tot 2.452 euro. Hier hebben spaarders waarschijnlijk ook op gerekend toen zij hun spaarloonrekening afsloten.”

Ook degenen die in 2009 of 2010 een spaarloonregeling hebben afgesloten en geen gebruik hebben gemaakt van de vrijval in september 2010, zullen zich nu tevreden moeten stellen met een lager opgebouwd spaarloontegoed. Tijdens deze vrijval in 2010 is ongeveer de helft van het totale vrijgekomen tegoed opgenomen.

Wat nu?

Omdat de gemiddelde rente voor een spaarloonrekening op dit moment rond de 2 tot 2,5 procent ligt, is het zeker niet aantrekkelijk dat het geld nog lang vaststaat zonder dat er geld bij gestort kan worden. Ter vergelijking: een 3-jarig deposito levert een rente op die varieert van 3 tot 4 procent. Overstappen naar een deposito is echter geen optie. De enige mogelijkheid voor spaarders die in 2011 een spaarloonrekening hebben afgesloten en niet willen wachten tot het geld vrijkomt, is om het geld op te nemen voor één van de wettelijk erkende bestedingsdoelen. Dit kunnen bijvoorbeeld het kopen van een huis, het starten van een bedrijf, het betalen van studiekosten of kinderopvang zijn. Ook het financieren van een periode van onbetaald verlof is mogelijk. In deze gevallen kan het geld tussentijds worden opgenomen, zonder dat de belastingvoordelen vervallen.

Hoeveel spaarloonrekeningen tot nu toe in 2011 zijn afgesloten is nog niet bekend. In 2010 zijn ruim 3,3 miljoen spaarloonrekeningen afgesloten tegenover ongeveer 3,8 miljoen in 2009, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).