Prins Bernhard Cultuurfonds


Het Cultuurfonds kent Charlotte Köhler Prijzen 2011 toe

Amsterdam, 6 juni 2011. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2011 toegekend aan drie veelbelovende theatermakers: Ilay den Boer, Wikke van Houwelingen en Joachim Robbrecht. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent van elk 20.000 euro worden op 7 juli uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Ilay den Boer (Jeruzalem, 1986) studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als autodidact ontwikkelde hij zich verder bij onder andere Stichting Nieuwe Helden en Het Huis van Bourgondië. Sinds 2008 werkt Den Boer aan een zesdelige reeks voorstellingen onder de titel Het Beloofde Feest. In deze reeks neemt de theatermaker zichzelf, zijn familie, de staat Israël en de joodse geschiedenis onder de loep. Zijn voorstellingen werden in binnen- en buitenland gepresenteerd. De jury over Ilay den Boer: Hij maakt persoonlijk en aangrijpend theater. Zijn voorstelling Dit is mijn vader, die handelt over antisemitisme en de vader-zoon relatie, komt aan als een mokerslag. Ondanks zijn jonge leeftijd getuigt het werk van Den Boer van een scherpzinnige, geëngageerde visie.

Wikke van Houwelingen (Utrecht, 1979) behaalde in 2006 zijn diploma Master of Fine Arts Scenography aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Het eerste jaar na zijn afstuderen was hij als assistent vormgeving van Jan Versweyveld betrokken bij de producties Romeinse Tragedies en The Misanthrope van Toneelgroep Amsterdam. In de twee jaar die volgden ontwierp Van Houwelingen decors voor tien theaterproducties waaronder Interieur van Festival aan de Werf en Oerol en Hond van Opium voor het Volk. In 2011 is hij als scenograaf ook werkzaam bij onder andere het Nationale Toneel en Orkater. De jury over Wikke van Houwelingen: Zijn werk kenmerkt zich door een grote diversiteit, variërend van installatie-achtige decors tot sobere real-life statements. Wikke van Houwelingen voegt zich bij die vormgevers die zich verzetten tegen de beperkte vormtaal zoals we die menigmaal aantreffen in de show- of televisiewereld.

Joachim Robbrecht (Gent, 1979) raakte met zijn komst naar Nederland in 2002 gefascineerd door de zoektocht van Nederlanders naar hun identiteit. In datzelfde jaar startte hij de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten die in 2006 werd afgerond met de Ton Lutzprijs voor zijn afstudeervoorstelling Adam in ballingschap. Na zijn opleiding begon Robbrecht bij Gasthuis/Frascati Producties aan een serie voorstellingen over de zotte zoektocht naar wortels. Ook in Robbrechts meest recente voorstellingen spelen identiteit en feit en fictie een sleutelrol. De productie Rashomon-effect in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam vormde zijn tot nog toe meest filosofische benadering van met name dat laatste thema. De jury over Joachim Robbrecht: Het complexe samenspel van feit en fictie dat eigen is aan het fenomeen culturele identiteit, wordt weerspiegeld in Robbrechts experimenten met de theatrale vorm. In zijn voorstellingen combineert hij steeds op nieuwe manieren documentair en fictief materiaal. Zijn werk kenmerkt zich daarmee door een sterke gelaagdheid en ironie.

Over de Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In de oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd en in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten. Aan de prijs is een vrij besteedbaar bedrag van 20.000 euro verbonden. De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vindt plaats op 7 juli om 16.00 uur in het DeLaMar Theater in Amsterdam en wordt gecombineerd met de uitreiking van de Cultuurfondsbeurzen en het Wim Barry Stipendium. De presentatie is in handen van Aldith Hunkar. De jury van de Charlotte Köhler Prijzen en het Wim Bary Stipendium 2011 bestaat uit de Melle Daamen (voorzitter), Jeffrey Meulman, Peggy Olislaegers, Dave Schwab en Marc Warning.