Gerechtshof Den Haag


Gerechtshof 's-Gravenhage doet op 7 juli uitspraak in zaak tegen verdachte van oorlogsmisdaden in Rwanda

Den Haag , 16-6-2011

Het Gerechtshof in Den Haag doet op donderdag 7 juli 2011 uitspraak in de (internationale) strafzaak tegen de 43-jarige, sinds 1998 in Nederland verblijvende Rwandees J.M. Hij wordt verdacht van zeer ernstige oorlogsmisdrijven, waarbij minstens honderden doden zijn gevallen, tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

Bij vonnis van 23 maart 2009 is de verdachte door de Rechtbank in Den Haag gedeeltelijk vrijgesproken en voor de wel bewezen misdrijven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Tegen dat vonnis zijn zowel de verdachte als het openbaar ministerie in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof heeft de verdenkingen in een groot aantal zittingen van eind maart tot heden opnieuw behandeld.

Het openbaar ministerie heeft bewezenverklaring van de oorlogsmisdrijven gevorderd en de oplegging van een levenslange gevangenisstraf. De verdachte heeft gesteld onschuldig te zijn en heeft om vrijspraak gevraagd.

Het oordeel van het hof wordt op 7 juli aanstaande in het openbaar uitgesproken in het Paleis van Justitie in Den Haag vanaf 13.30 uur.

Een groot aantal andere verdachten in vergelijkbare zaken heeft in de afgelopen jaren terecht gestaan bij het internationale Rwanda-tribunaal, dan wel bij nationale tribunalen in verschillende landen.