KRO

KRO De Reünie: Srebrenica, 16 jaar later

Uitzenddatum: 07/07/2011

KRO De Reünie: Nederlandse militairen van het VN-Bataljon in Srebrenica, zestien jaar later

In KRO De Reünie op 24 april het openhartige verhaal van Nederlandse militairen die in juli 1995 in de omgeving van Srebrenica gelegerd waren en onder meer vanuit geschutsposten de omgeving van Srebrenica observeerden. De militairen maakten deel uit van een compagnie die tot taak had troepenverplaatsingen in kaart te brengen. Toch raakten ze betrokken bij ernstige gewelddadigheden.

Voor deze special van De Reünie reisde presentator Rob Kamphues naar Srebrenica en Potocari in Bosnië-Herzegovina en gaat op bezoek bij een Nederlandse militair, ook Rob geheten. Voor de opnamen in de klas zijn militairen uit het gebied en van verschillende observatieposten bijeengebracht, mensen die elkaar dus niet kennen uit een klas, maar vanuit een gemeenschappelijk ervaren grote gebeurtenis of achtergrond.

Raviv van Renssen komt op 8 juli 1995 om. Als het Bosnisch-Servische leger de observatiepost `Foxtrot' onder vuur neemt moeten de Nederlandse soldaten halsoverkop vluchten. Raviv komt daarbij om het leven.

Johan krijgt na terugkomst last van PTSS (post traumatisch stress syndroom). Hij gaat er voor in behandeling en zoekt daarna een baan in de burgermaatschappij. Maar het werk bij Defensie trekt toch. Inmiddels werkt hij weer in de kazerne in Arnhem.

Rob is een paar jaar geleden terug gegaan naar Srebrenica. Hij heeft met eigen ogen gezien hoe het met de bevolking gaat. Rob neemt het besluit om iets terug te doen voor de mensen in Srebrenica. Hij bouwt zelfs een huis, waar hij binnenkort met zijn gezin gaat wonen.

Eerder maakte KRO De Reünie veel succes soortgelijke specials rond onder meer de cafébrand in Volendam, de staatsgreep in Suriname, de watersnoodramp 1953 en het Nederlands elftal dat in 1978 tweede werd bij het WK voetbal. De special rond klasgenoten van Anne Frank werd in 2010 zelfs voor een Emmy genomineerd.

KRO De Reünie, donderdag 7 juli, 20.35 uur, Nederland 1, herhaling van 24-04-2011