Holland Symfonia introduceert omvangrijk initiatief: HS Academie

Persbericht van Holland Symfonia

Orkest wil muziekonderwijs in Nederland nieuw impuls geven en sociale samenhang in woonwijken vergroten

Historische gebeurtenis
Op 7 juli om 13.30 uur vindt op de Westfriese Vrije School Parcival in Hoorn een historische gebeurtenis plaats: de officiële start van de Holland Symfonia Academie (HSA). De 81 kinderen van de groepen 5, 6 en 7 van deze school nemen dan de muziekinstrumenten in ontvangst waarop zij de komende jaren onder schooltijd les gaan krijgen. Deze lessen worden gegeven door musici van Holland Symfonia. De ontvangst van de instrumenten zal worden omlijst door een ceremoniële ondertekening van een contract, waarmee de leerlingen direct 'student' zijn van de HSA.

Holland Symfonia Academie heeft twee belangrijke doelstellingen: 1. Verbetering van het muziekonderwijs op de basisschool en het scouten van jong talent. Vanuit de expertise van zijn musici ontwikkelt Holland Symfonia een nieuwe leermethode. Talentvolle leerlingen kunnen in een buitenschools traject speciale begeleiding krijgen in 'talentklassen', met als einddoel een opleiding aan een conservatorium. 2. Vergroting van de sociale samenhang in woonwijken. Gezamenlijk muziek maken versterkt zowel het groepsgevoel als de discipline en sociale en emotionele vaardigheden. Hiervoor zet de HSA buitenschoolse ensembles en koren op in de speelkernen Haarlem, Hoorn, Alkmaar, Leiden, Zaandam en Almere.

Holland Symfonia Academie: een nieuw initiatief Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het maken van muziek een stimulerende invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen, de intelligentie bevordert, alsmede het abstractievermogen en het analytisch denken verbetert. In dit kader willen de musici van Holland Symfonia de kinderen laten ervaren hoe het is om zelf een instrument te bespelen en wat het betekent om zelf voor zo'n muziekinstrument te moeten zorgen.

Eerste voorstelling:
Tijdens de feestelijke overdracht van de muziekinstrumenten zullen de 81 verse 'studenten' van de HSA samen met een ensemble bestaande uit musici van Holland Symfonia en diverse leerkrachten van de Vrije School Parcival een voorstelling geven. Deze voorstelling is gebaseerd op het hilarische sprookje 'Het laatste ballonnetje' van Godfried Bomans en is omlijst met muziek uit 'De schilderijententoonstelling' van Modest Moessorgsky. Tijdens deze voorstelling zal geprobeerd worden een antwoord te geven op de vraag waarom mensen eigenlijk muziek maken.

Links:
http://www.hollandsymfonia.com



Razende Robot Reporter