Ingezonden persbericht


27 juni 2011

Antwerpse Diamantmuseum viert vijf jaar jongerenwerking met specifieke JONGERENEXPO, geïnspireerd door de Golden Sixties.

Na het élan van de 'Bling Bling expo' - de juwelen van de hip hop in 2007 - , leverde de jongerenwerking van het Diamantmuseum Provincie Antwerpen jaarlijks een specifieke publieksbijdrage: Het computerspel "De grote diamantroof" (2008); het GPS-spel "De Infiltrant" (2009); de Napoleonbrigade (2010) en dit jaar - omwille van het vijfjarig jubileum van de jongerenwerking - een eigen expositie, die kan omschreven worden als 'Art dropping à la Banksy' http://www.banksy.co.uk/ . Wie geïnteresseerd is om mee te werken aan de expo, is welkom op donderdag 7 juli 2011, in het Diamantmuseum om 14u. Meer info verkrijg je via +32 (0)3 202 48 93 (Amber) of info@diamant.provant.be.

Zoals de Britse kunstenaar Banksy ongevraagd wereldwijd zijn kunstwerken achterlaat in musea en op openbare plekken, laat de jongerenwerking van het Diamantmuseum van 18 augustus tot 29 september 2011 zijn handtekening na in het museum. Alle facetten van het 'BriljAntwerps Verhaal' worden soms letterlijk onder de loupe genomen, geïnterpreteerd en opnieuw gepresenteerd in een ongewoon, vaak multimediaal en hypermodern jasje.

De laatste dag van de expo valt samen met de DONDERDAGAVOND van de MUSEA (29/9), een gratis avondopening in het kader van Antwerpen, Europese Jongerenhoofdstad 2011 www.aeyc2011.be. Die donderdagavond 29 september 2011 is er Soirée Brillante, Soirée Pétillante in het Diamantmuseum (20u-24u).

Tijdens de Soirée Brillante, Soirée Pétillante van 29 september 2011 kun je het Diamantmuseum in een retrojasje verkennen en je laten meevoeren door de sfeer van de gedurfde Golden Sixties. "Je geniet laid-back van een glaasje prik in een trendy sodabar en je kiest jukeboxgewijs de plaat die je wil horen. Alsook ontdek je al swingend de schatkamers boordevol schitterende diamantstenen. Tover een alledaags object om in een hip kunstwerk en creëer je eigen kleurrijk pop-art oeuvre. Je kunt ook zelf als een levend kunstwerk door het leven gaan of je in de meest felle kleuren laten beschilderen".

Ter inspiratie voor zowel de jongerenexpo als de Soirée Brillante, Soirée Pétillante is er gekozen voor onder meer de psychedelische werken van de Belgische Michelangelo of pop-art "Guy Peellaert" dan wel de wereldberoemde Amerikaan Andy Warhol. Reden? Naar aanleiding van de "12 jongereniconen" volgens het Nederlandse MarketingTribune (december 2010) heeft het Diamantmuseum er voor gekozen om - zowel naar communicatieconcept, als naar invulling toe - rekening te houden' met de 'overall coolest brand' of het favoriete merk van de jeugd nl. coca cola. De uitdaging om onze missie "het BriljAntwerps Verhaal" te rijmen met een verfrissende drank zoals coca cola, bracht ons tot "Brillante // Pétillante". En een briljant ontwerp in combinatie met het idee om het alledaagse tot kunst te verwerken, leidde tot de Popart, een kunststroming die haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw. Gezien er tot slot sprake is van een gratis avondbezoek, rijmde de titel beter in het Frans dan het Nederlands: Soirée Brillante, Soirée Pétillante was geboren!

ZOMERPROGRAMMATIE
Ook in augustus zijn er de creaties van de student-deelnemers aan JEWELRY AWARD '11: het betreft de afstudeerprojecten van 7 scholen in het Kortrijkse en het Antwerpse (5 augustus tot 29 september 2011). Jewelry Award'11 is een organisatie van een aantal juweelopleidingen in Vlaanderen* in samenwerking met WvhO (Week van het Ontwerpen-Kortrijk-22/6 tot 26/6/2011) en het Diamantmuseum Provincie Antwerpen. *de ontwerpopleidingen zijn: KTA-Heule; TNA-Antwerpen; SIHA-Antwerpen; Syntra-Antwerpen; Syntra-West; Syntra-Limburg en SCVO Nijverheidsschool-Antwerpen

Tijdens de Museumnacht van zaterdag 6 augustus 2011 biedt het Diamantmuseum al een voorsmaakje op de Braziliaans getinte najaarsexpo "Circuito dos Diamantes": tussen 19u en 1u 's nachts geniet je voor het zachte toegangstarief van 7 euro pp (in VVK/kassa: 8 euro pp) van een bezoek aan 16 locaties, waaronder de Musea Antwerpen. (www.museumnacht.be). De bezoeker mag zich op 6/8 verwachten aan een typisch Braziliaanse wereld van dans, van ritme en spektakel. Muzikanten en danseressen gekleed in kostuums die recht uit de sambascholen komen, zorgen voor een schitterend en meeslepend spektakel. En dankzij de onweerstaanbare ritmes zal een Braziliaanse "batida" of zomerse cocktail des te frisser smaken!

"Vlieg" - het maffe insect en tegelijk icoontje van UIT in Vlaanderen bedoeld om alle culturele activiteiten voor kinderen te labelen - gaat deze zomer op SCHATTENTOCHT in het Diamantmuseum. Vanaf 25/6 tot 31/8/2011 kunnen de jongste bezoekers gratis "De schatten van de Vlieg" spelen. Ergens in het duistere Diamantmuseum ligt een schatkist vol verrassingen verborgen. Dankzij vijf tips kun je te weten komen waar deze schatkist verstopt ligt. Wie ze heeft gevonden, mag uit de fonkelende verrassingen die er in bedolven liggen, eentje uitkiezen

Praktische info
wanneer:
Jongerenexpo 18/8-29/9; Jewelry Award'11: meesterwerken van aanstormend talent van 5/8 tot 29/9 en tot slot: de feestelijke afsluiter: Soirée Brillante,Soirée Pétillante op donderdag 29/9/2011 (gratis-20u-24u) waar:
Diamantmuseum Provincie Antwerpen, Kon. Astridplein 19-23, 2018 Antwerpen www.diamantmuseum.be




Ingezonden persbericht