Rochdale


29 juni 2011
Feest bewoners na opknapbeurt Kortvoort

Het grootonderhoud aan de woningen in Kortvoort in Amsterdam Zuid-Oost is afgerond. Het totale complex bestaat uit 484 woningen.

Fase 1, bestaande uit 210 woningen is in 2010 afgerond door Woningstichting Rochdale. De resterende 274 woningen uit fase 2 zijn pas klaar. Op initiatief van de bewoners wordt er op 7 juli een afrondingsfeest georganiseerd in de wijk. De bewoners willen dit namelijk vieren, het liefst mét de aannemer en de werklieden. Behalve een muzikaal optreden, zijn er korte toespraken van stadsdeel-bestuurder Emile Jeansch, Erjan de Goede namens aannemersbedrijf Logchies, en Hester van Buren, lid van de Raad van Bestuur van Rochdale.

Het grootonderhoud
Het complex is in 1984 in opdracht van Rochdale gebouwd. Aan de hand van de klachten van de bewoners, en de slechte staat van het complex zijn in 2007 de huurders in opdracht van Rochdale door een extern bureau geënquêteerd. Uit de resultaten kwam naar voren dat de huurders erg tevreden zijn over de indeling van de woning, maar dat de keuken, de badkamer en toilet verouderd zijn. Uit het rapport bleek verder dat de schuiframen erg slecht sluiten, en dat er onvoldoende ventilatie in de woning aanwezig is.

Klankbordgroep
Daarna is een klankbordgroep gevormd met 10 bewoners die woonachtig zijn in verschillende straten en woningtypen binnen het complex. Aan de hand van de uitkomsten van de enquête, is het plan voor grootonderhoud samen met deze groep bewoners en de architect verder ontwikkeld. De klankbord-groepleden waren intensief betrokken bij het proces en de voortgang. Bijvoorbeeld materialenkeuze, kleuren van de keuken, bladen en tegelwerk en overige vrije keuzeopties, zoals luxe keukenkraan, ladenblok en thermostaatkraan.

Metamorfose
Deze samenwerking met de bewoners heeft ertoe bijgedragen dat Kortvoort een behoorlijke metamorfose heeft ondergaan. Verschillende werkzaamheden zijn uitgevoerd. Aan de buitenzijde zijn de balkonhekken vervangen, de kopgevels vernieuwd en geïsoleerd en de gevels gereinigd. De trappenhuizen en entrees hebben een ware metamorfose ondergaan. Binnen in de woningen zijn de woningtoegang- en balkondeuren vervangen en schuiframen vernieuwd in draaikiep-ramen met inbraakwerend hang en sluitwerk. Door deze aanpassing hebben de woningen het keurmerk "veilig Wonen" gekregen. Het is moeilijker om in de woningen in te breken. Door de jaren heen gebruiken huurders meer apparatuur in de woning daarom is er een extra groep in de meterkast bijgekomen. Ook het klimaat en veiligheid is verbetert door de het aanbrengen van mechanische ventilatie en een rookmelder. Het keukenblok en tegelwerk in keuken en badkamer zijn vervangen in de keuzekleur van de bewoners.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, M 06 - 212 58 004 of mail ndeleeuw@rochdale.nl. Op vrijdag kunt u terecht bij Joram Bronwasser, communicatieadviseur. M 06 519 38 337 of mail jbronwasser@rochdale.nl.