Vrije Universiteit Amsterdam

Frequentiekam-spectroscopie van calciumionen


* Startdatum: 07-07-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Frequency comb spectroscopy on trapped calcium ions


* Spreker: A.L. Wolf


* Promotor: prof.dr. W.M.G. Ubachs prof.dr. K.S.E. Eikema


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Er zijn drie overgangen in het calciumion gemeten in het onderzoek van Anne Lisa Wolf bij uiteenlopende golflengtes met een nauwkeurigheid van 10 cijfers. Haar experimenten tonen aan dat directe frequentiekam-spectroscopie breed toepasbaar is voor het doen van spectroscopie-experimenten.

De frequentie van licht kan met zeer hoge nauwkeurigheid worden gemeten, mede dankzij de ontwikkeling van een speciaal soort laser: de zogenaamde frequentiekam. Deze frequentiekam maakt het precies meten van overgangsfrequenties over een breed spectrum van golflengtes mogelijk.

Wolf gebruikte deze lasers om heel nauwkeurig overgangen tussen energieniveaus in ionen te meten. Dankzij hun lading kunnen deze deeltjes relatief makkelijk worden opgesloten met behulp van elektrische velden. Door de frequentiekam direct te gebruiken om overgangen in gevangen ionen te meten, kunnen vele experimenten worden uitgevoerd met een enkele meetopstelling. Wolf laat dit zien door deze zogenaamde directe frequentiekam-spectroscopie toe te passen op gevangen en gekoelde calcium ionen. Deze ionen zijn interessant voor het testen of fundamentele natuurkundige constanten veranderen over kosmologische tijdschalen, maar ook voor de toepassing in zeer nauwkeurige klokken (die weer gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld GPS).

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam