Openbaar Ministerie

Hennepverdachten op 7 juli voor politierechter te 's-Hertogenbosch en Breda

5 juli 2011 - Arrondissementsparket Den Bosch

De Brabantse arrondissementsparketten hebben op donderdag 7 juli een politierechterzitting gepland voor de verdachten die op 15 en 16 februari 2011 bij de actie, onder regie van de Taskforce georganiseerde criminaliteit, zijn aangehouden. Bij de rechtbank 's-Hertogenbosch én in Breda komen elk acht hennepverdachten voor.

Politierechterzitting 's-Hertogenbosch
De eerste zaak bij de politierechter vangt aan om 08.45 uur en de laatste om circa 12.00 uur.
Op zitting staan zes verdachten die op 16 februari 2011 in Eindhoven zijn aangehouden en twee verdachten die in 's-Hertogenbosch werden aangehouden.
In een aantal zaken zal de officier van justitie op zitting een ontneming vorderen van het door criminele activiteiten verworven geld

Politierechterzitting Breda
De eerste zaak bij de Bredase politierechter vangt aan om 9.00 uur en betreft een kwekerij in Tilburg (en stroomdiefstal). De tweede zaak om 9.30 uur betreft een kwekerij in Breda, hiervoor komen een man en een vrouw voor. In de derde zaak om 10.30 uur betreft een kwekerij van meer dan 400 planten in Breda en er dienen zich drie verdachten te verantwoorden. Aansluitend om 11.15 staat nog een zaak gepland van zo'n 200 planten in Breda, een man en een vrouw zijn hiervoor op 30 maart aangehouden. Deze zaak heeft geen betrekking op de taskforceactie.

Actiedag
Onder regie van de Taskforce georganiseerde criminaliteit zijn op 16 februari 2011 in onder meer Eindhoven en 's-Hertogenbosch hennepkwekerijen ontmanteld en growshops gecontroleerd. In de regio Eindhoven werden negen hennepkwekerijen aangetroffen. In het Bredase arrondissement werd op 15 februari de actiedag gehouden.

Taskforce
In de Taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert zoals ook heling, witwassen en vastgoedfraude.