Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 5 juli 2011

ontwikkeling verpleegkundigenvak onderwerp afscheidssymposium

Op donderdag 7 juli neemt Elly van der Maat afscheid. Van der Maat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vele ontwikkelingen binnen de verpleegkundige beroepspraktijk. Daarom is er een symposium over de ontwikkelingen in het vak.

evidence-based werken
Steeds vaker wordt van ver­pleeg­kundigen verwacht dat zij evidence-based werken. Ook spelen ze een steeds belang­rijkere rol in het team van zorgprofessionals rondom de patiënt. Het uitgangspunt van evidence-based werken is het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen voor individuele patiënten. Mw. Dr. W.J.M. (Wilma) Scholte op Reimer, lector Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, legt aan de hand van concrete voorbeelden uit welke veranderingen evidence-based werken met zich meebrengt voor de verpleegkundige van de toekomst en voor de patiënt.

scholing en praktijk
Inspelend op die ontwikkelingen wordt de verpleegkundige van de toekomst ook anders opgeleid. Mw. P. (Patricia) Kaiser, coördinator Bachelorfase Hogeschool INHolland Alkmaar, bespreekt ondermeer de veranderende opleidingspraktijk voor de zorgprofessional, onderzoeksvaardigheden en de dynamiek tussen scholing en praktijk.

gezamenlijk opleiden
Het symposium sluit af met een voordracht van mw. Dr. M.A.W. (Marina) Eckenhausen (directeur Foreest Medical School) over de ontwikkeling van opleiden en onderwijs in MCA. Eckenhausen besteedt met name aandacht aan het gezamenlijk opleiden van verpleegkundigen en artsen als basis voor een geïntegreerde zorg voor de patiënt. Elly van der Maat heeft in deze en andere ontwikkelingen in MCA als opleidingsziekenhuis een bepalende rol gespeeld.