Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 5 juli 2011

Culturele uitwisseling met het Midden-Oosten

Juist na de revoluties in het Midden-Oosten, meer ruimte voor kunst en cultuur nodig. SICA brengt op donderdag 7 juli experts bij elkaar om scherp te krijgen wat de invloed is van de revoluties in het Midden-Oosten op culturele samenwerking tussen Nederland en de Arabische wereld. Westerse kunstenaars en journalisten en professionals uit het Midden-Oosten komen aan het woord.

Gastsprekers zijn onder meer: jazzmuzikant Tony Overwater; dirigent en violist Johannes Leertouwer; theatermaakster Adelheid Roosen; publiciste Hassnae Bouazza; performers Lana Nasser en Kristof Persyn uit Jordanië (Live from the Dead Sea!!); Mohammed Helmy, directeur van Masterpeace een nieuwe vredesbeweging in Cairo; juridisch adviseur en mensenrechtenadvocaat Mauritius Wijffels en Abeer Soliman, journaliste en verhalenvertelster (presentatie op you tube). De presentator van de middag is Kirsten van den Hul.

Tijdens de Arabische lente van 2011 braken nieuwe generaties Egyptenaren, Tunesiërs, Libiërs, Bahreini's, Syriërs de muren van jarenlange angst door. Hun oproepen tot kansen voor vrijheid en waardigheid hebben in Egypte en Tunesië geleid tot het vertrek van dictators en mogelijkheden voor echte verandering. In andere landen zoals Syrië en Libië is nog steeds veel onderdrukking en geweld. De roep om meer politieke, economische en sociale vrijheden blijft voorlopig klinken in het Midden-Oosten. De vraag is wat dit betekent voor de samenwerking tussen Nederland en de Arabische wereld in het algemeen en voor de kunst- en cultuursector in het bijzonder. Welke discussies spelen in het Midden-Oosten rond het doorbreken van taboes rond religie, politiek en seksualiteit en de roep om meer vrijheid? Hoe is de berichtgeving en beeldvorming in de Arabische en Nederlandse media? Deze vragen komen aan de orde in een openbare expertmeeting georganiseerd door SICA in samenwerking met Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van Mediterranean Crossings, een programma van SICA, Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland ter intensivering van culturele uitwisseling tussen Nederland en het Midden-Oosten. Juist in de culturele sector is de roep om vrijheid en creativiteit altijd al groot geweest. De intendant van het programma is Petra Stienen, voormalig diplomate in Cairo en Damascus.

Praktische informatie
Datum: donderdag 7 juli 2011, 14.00 - 17.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur). Locatie: Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151 in Amsterdam. Voertaal: Engels. Toegang: gratis. Inschrijven via www.sica.nl. Over SICA
SICA Dutch Centre for International Cultural Activities is de ondersteunende organisatie voor het Nederlands internationaal cultuurbeleid. SICA vergroot de kracht en impact van internationale culturele samenwerking met als doel de Nederlandse internationale betrekkingen te versterken en de internationale culturele dialoog te stimuleren. Verder is SICA specifiek de verbindende schakel tussen het Nederlandse culturele veld en Europa.

---------------------------------------


Ingezonden persbericht