Gemeente Almelo

Stedelijk waterbeheer in Almelo van gemeente naar waterschap

5 juli 2011 - Op donderdag 7 juli ondertekenen Johan Andela, wethouder Water en Milieu van de gemeente Almelo, en watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge en Dinkel, een intentieovereenkomst voor de overdracht van het stedelijk waterbeheer van de gemeente Almelo aan het waterschap.

Tot nu toe is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer van het stedelijk water en is het waterschap verantwoordelijk voor het beheer van het water in het buitengebied. Het waterschap wil meer zichtbaar zijn voor de burgers in de stad, die ook belasting aan het waterschap betalen.

Door overdracht van het stedelijk waterbeheer kunnen investeringen ter verbetering van het stedelijk watersysteem beter worden afgestemd op investeringen voor het watersysteem in het buitengebied. Ook kan beter worden ingespeeld op ontwikkelingen in de landelijke en Europese wetgeving op het gebied van water en waterhuishouding. De onderhoudskosten die nu voor rekening komen van de gemeente, worden straks gedragen door het waterschap. De overdracht bestaat slechts uit beheers- en onderhoudstaken. De gemeente blijft eigenaar van de desbetreffende gronden. Dezelfde kwaliteitseisen blijven gehandhaafd ten aanzien van het waterbeheer.

Samenwerking
Het waterschap en de gemeente Almelo voerden samen al meerdere waterbeheerprojecten in de stad uit. Denk daarbij aan de aanleg van een nieuwe beek de Doorbraak en de herinrichting van de Almelose Aa en de Weezebeek. Voor de overdracht van stedelijk waterbeheer komen wateren in aanmerking die een regulerende functie voor het watersysteem hebben (aanvoer, afvoer of berging). De onderhoudstaken die het waterschap overneemt hebben betrekking op het waarborgen van deze regulerende functies.