Gemeente Enschede

TROTS OP GESLAAGDEN INBURGERINGS- EN STAATSEXAMEN

Gemeente start opnieuw PR campagne inburgering: grijp nu je kans

Het Rijk is voornemens inburgering anders aan te pakken. Belangrijke boodschap vanuit gemeente Enschede: grijp je kans in 2011 om nog kosteloos taalles te volgen. Tijdens de uitreiking op 7 juli 2011 ontvangen 51 mensen onder toeziend oog van partner en kinderen het inburgeringsdiploma. Daarnaast worden ook de 10 geslaagden van het staatsexamen in het zonnetje gezet. Na de uitreiking door wethouder Myra Koomen wordt het behaalde resultaat gevierd. Myra Koomen benadrukt dat iedereen met een taalbehoefte zich zo snel mogelijk zou moeten melden bij Werkplein Enschede.

Wetswijziging
Het Rijk is van plan om vanaf 2013 inburgering anders aan te pakken. Onder meer is het voorstel om inburgeraars zelf de kosten te laten betalen voor de inburgering. Voor de overige voorstellen: zie site rijksoverheid. In elk geval kan de gemeente dit jaar nog een taalaanbod garanderen voor mensen die zich melden om de Nederlandse taal te leren in Werkplein Enschede. De afdeling Taal & Inburgering is elke dag aanwezig.

Achtergrond
Dit is de veertiende officiële diploma-uitreiking voor geslaagden van het inburgerings- examen. Sinds de invoering van de Wet Inburgering in 2007 zijn 650 mensen geslaagd voor het diploma. 170 personen hebben het staatsexamen (hogere taalniveau) behaald. Ruim 1000 mensen volgen op dit moment taalles bij IVIO, ROC van Twente en DCW. Naast taalles wordt actief begeleid naar werk, een taalstage en/of een opleiding. Vaak duurt een traject één tot twee jaar.