Gemeente Lelystad

Kadernota 2012-2015 vastgesteld

Woensdag 6 juli 2011

Dinsdag 5 juli vond in de gemeenteraad de besluitvorming over de Kadernota 2012-2015 plaats. Met uitzondering van de SP stemde de raad voor vaststelling van de Kadernota. De kadernota bepaalt de (financiële) koers voor gemeentelijk beleid voor de komende jaren. Die koers is scherp aan de wind.

Moeilijke keuzes

Lelystad bevindt zich financieel gezien in zwaar weer. De aanhoudende effecten van de economische recessie raken de gemeentelijke organisatie zwaar. Dit bleek onlangs ook uit de jaarcijfers over 2010 en de halfjaarrapportage 2011. Om het gemeentelijke huishoudboekje op orde te houden moet er bezuinigd worden. Het gemeentebestuur heeft hiervoor moeilijke keuzes moeten maken. Keuzes waarbij een tweetal uitgangspunten voorop blijft staan: geen lastenverzwaring voor de inwoners van Lelystad en met behoud van effectief sociaal beleid. Een zware opgave die met instemming en hier en daar een aanvulling of wijziging in de vorm van een twintigtal amendementen en moties van de raad is volbracht.

Amendementen

Zo werden onder meer amendementen aangenomen voor het behoud van de dierenweides en de nazorg van ex-gedetineerden; werd in een amendement opgedragen om een extra bezuiniging van anderhalve ton op het gemeentelijke budget voor marketing, communicatie en acquisitie op te nemen ten behoeve van de financiering van Citymarketing Lelystad (CML); en werd de besluitvorming over het al dan niet vestigen van een Natuur Activiteiten Centrum (NAC) aan de Oostvaardersplassen via een motie en twee amendementen uitgesteld.

Afslanking gemeentelijke organisatie

De huidige financiële situatie en de taakstelling uit het coalitieakkoord om structureel EUR 10 miljoen te bezuinigen hebben de focus bepaald bij de totstandkoming van de Kadernota 2012-2015. Nu de Kadernota is vastgesteld, staat onder meer vast dat de gemeente ongeveer de helft van de te bezuinigen EUR 10 miljoen zal realiseren door afslanking van de gemeentelijke organisatie. Dit past bij de visie van het college op een overheid die zich nog uitsluitend bezighoudt met haar kerntaken, een meer faciliterende overheid, die de ruimte biedt aan eigen initiatief van de inwoners en organisaties in de stad.

Beloftes houden stand

De ingeslagen koers zal dus ook van de inwoners het nodige vragen. Zo wordt er bij het schoon, heel en veilig houden van de eigen omgeving nog meer een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Maar tegelijkertijd houden twee belangrijke beloftes stand: inwoners van Lelystad krijgen ondanks de nu vastgestelde bezuinigingen niet te maken met een directe lastenverzwaring en sociaal beleid dat bewezen effectief is, blijft gehandhaafd. Ja