NVM optimistisch over woningverkoop komend kwartaal

Persbericht van NVM

Minder verkopen, prijzen blijvend onder druk in tweede kwartaal

NVM optimistisch over
woningverkoop komend kwartaal

Veranderde marktsituatie kent verliezers én winnaars

Nieuwegein, 7 juli 2011 - De woningmarkt vertoonde nog geen tekenen van opleving in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aantal woningverkopen lag weliswaar circa 7% hoger dan in het eerste kwartaal, maar blijft op teleurstellend laag niveau. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 234 duizend euro, een daling van 2,2% in vergelijking met een jaar eerder. "De nieuwe realiteit op de woningmarkt is een structureel lager prijsniveau. De woningmarkt kenmerkt zich door consumenten die juist nu profiteren - de winnaars -, daar waar anderen onder de categorie verliezers vallen", aldus Ger Hukker, voorzitter NVM. Het vorige week genomen kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting een jaar lang van 6 naar 2% te verlagen, vindt de NVM "een belangrijk signaal om de woningmarkt er weer bovenop te helpen. Het besluit van het kabinet komt op een uitstekend moment." Als gevolg van de verlaging verwacht de NVM dat de woningverkopen het komende kwartaal een positieve stimulans krijgen.

Vooruitzichten positief na kabinetsmaatregel
Ondanks het slechte beeld dat de woningmarkt al kwartalen lang laat zien, verwacht de NVM van de regeringsmaatregel om de overdrachtsbelasting te verlagen een gunstige werking. "We hebben onder de NVM-leden begin deze week een snelle enqu(ee)te gehouden. De uitkomsten daarvan en andere eerste signalen wijzen erop dat de maatregel de consumenten weer in beweging heeft gezet. Mensen die eerder waren afgehaakt, omdat ze net geen hypotheek rond konden krijgen, of zelf de stap net niet durfden te zetten, worden door deze forse belastingverlaging kennelijk weer aangemoedigd om alsnog een woning te kopen. Onze leden merken dat consumenten die latent verhuisgeneigd zijn en de prijzen al zagen dalen nu extra geprikkeld worden door deze generieke kostenverlaging van 4%. Zij zien hun droomhuis ineens dichterbij komen. Buitengewoon verheugend nieuws, dus. Ik denk dat deze kabinetsmaatregel bijdraagt aan het doorbreken van de negatieve spiraal waarin we tot dit moment hebben gezeten. Het aantal woningverkopen zal het komend kwartaal naar verwachting 10% hoger zijn dan over het derde kwartaal van 2010 door de belastingverlaging."
Het kabinet heeft daadkracht getoond met deze substantiële maatregel, meent de NVM-voorzitter. "Het is nu aan de markt om bij te dragen aan het succes hiervan. De NVM heeft deze verantwoordelijkheid onmiddellijk genomen en een grootscheepse campagne opgezet. Het is belangrijk om de consumenten met woonwensen te wijzen op de enorme kansen en voordelen van dit moment. Meer mensen kunnen nu winnaar worden in de huidige woningmarkt."

Tweede kwartaal was kwakkelen
De regeringsmaatregel kwam uiteraard te laat om het slechte tweede kwartaal goed te maken. In totaal werden er in het lentekwartaal in de hele markt 30.300 woningen verkocht, een stijging van 7% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit is teleurstellend, omdat het tweede kwartaal doorgaans beter scoort (een gemiddelde plus van 12,5%). Ten opzichte van het tweede kwartaal 2010 lag het aantal verkopen meer dan 8% lager. Na de slechte start van het jaar bleef de woningmarkt in het lentekwartaal dus kwakkelen. Op jaarbasis worden door NVM-makelaars nu bijna 91.000 woningen verkocht, vergelijkbaar met ongeveer 120.000 woningen voor de totale markt.

Wennen aan lager prijsniveau
De prijzen bleven ook in het tweede kwartaal onder druk staan. De prijs voor de gemiddeld verkochte woning ligt nu 2,2% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde woning gaat nu voor een bedrag van 234 duizend euro van de hand. De prijsdaling is bij alle woningtypen zichtbaar. De prijs van een tussenwoning daalde in een jaar tijd het sterkst, met 3%. De prijsdaling van appartementen bleef beperkt tot 1,6%, maar dit is vooral te wijten aan de achtergebleven verkopen aan de onderkant van de appartementenmarkt.

Aanbod koopwoningen naar nieuwe recordhoogte
Het aantal woningen dat momenteel op de koopwoningmarkt aangeboden wordt, is het afgelopen kwartaal ruim door de 200.000-grens heengegaan. In totaal proberen zo'n 207.000 woningverkopers een koper te vinden voor hun woning. 155.000 verkopers doen dit bij een NVM-makelaar. Daarmee staat inmiddels één op de twintig bestaande koopwoningen te koop. Het aanbod van appartementen is in vergelijking met een jaar eerder het sterkst toegenomen met 21,5%, terwijl het aanbod van vrijstaande woningen het minst sterk toenam (+ 14,4%).

Realistisch prijzen verhoogt verkoopkans fors
Onderzoek van de NVM toont aan dat woningverkopers, die nu al een jaar of langer op een koper wachten, vasthouden aan een te hoge prijs van hun woning. Het verschil tussen de gevraagde prijs en de marktwaarde bedraagt gemiddeld bijna 15%. NVM-voorzitter Hukker: "Een flink aantal woningen staat nog steeds voor een onrealistisch hoge prijs in de markt, dus het is logisch dat daar druk op komt. Die druk om in prijs te zakken zal blijven, ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting. Ook mensen die denken dat de belastingverlaging een prijsopdrijvend effect zal hebben, wil ik uit de droom helpen, want daarvoor staan er in Nederland teveel woningen te koop. Het is nog steeds een kopersmarkt."
De NVM verkondigt al langer dat een realistische prijs de verkoopkansen fors vergroot. Hukker: "De realisten die dit zien, blijken uiteindelijk ook dichter bij de marktwaarde uit te komen dan de dromers. Dromers komen gemiddeld 4% onder de marktwaarde uit, wanneer ze verkopen, realisten maar 1%. Langzamerhand zal de markt wennen aan de nieuwe realiteit. Het doet pijn voor de verkopers, maar biedt natuurlijk ook kansen door de verbeterde betaalbaarheid. Niet alleen starters, maar ook doorstromers kunnen hiervan profiteren."

Cherries & Props: het risico van overpricing
De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) heeft, in opdracht van de NVM, onderzoek gedaan naar de typische kenmerken van woningen die snel verkocht worden (de zogenoemde Cherries) en naar de karakteristieken van het langdurige aanbod (de zogenoemde Props). De belangrijkste conclusies die ASRE trekt, zijn puntsgewijs:

Een scherpe vraagprijs loont duidelijk. Props worden gemiddeld tegen meer dan 10% van de reële marktwaarde aangeboden, tegenover 'slechts' 3% bij de Cherries. Props worden gemiddeld tegen 4% onder de marktwaarde verkocht, Cherries maar 1%. Wie een woning tegen een te hoge prijs in de markt zet, loopt de kans dat deze woning lang in aanbod blijft staan en duidelijk onder de marktwaarde verkocht moet worden.
Tussenwoningen, hoekwoningen, benedenwoningen en maisonnettes hebben de meeste kans snel verkocht te worden. Portiekflats, galerijflats en vrijstaande woningen blijven vaak lang in aanbod staan. Grotere en/of duurdere woningen lopen een grotere kans om een Prop te worden.
Een woning in een stedelijk gebied verkoopt sneller dan een woning in landelijk gebied.
Nieuwere woningen hebben een grotere kans een Prop te worden dan oudere woningen. Woningen uit de jaren '30 van de vorige eeuw doen het best van allemaal. Vooral woningen die vanaf 1990 zijn gebouwd, doen het minder.

Winnaars op de woningmarkt
De nieuwe marktsituatie kent winnaars en verliezers, benadrukt Hukker. "Winnaars zijn de consumenten die nu een veel beter passende nieuwbouwwoning kunnen kopen, omdat er meer naar de consument is geluisterd. Kopers, en dan zeker ook starters, profiteren van de relatief lage rente, de hogere grens van de Nationale Hypotheek Garantie, het ruimere betaalbare aanbod en nu ook van de tijdelijk verlaagde overdrachtsbelasting."
Mensen die verbouwen en nog net gebruik kunnen maken van het lage btw-tarief op de verbouwing behoren volgens de NVM-voorzitter tevens tot de gelukkigen. "Verder zien kopers door de gedaalde prijzen in het hogere segment hun droomhuis ineens binnen handbereik, zeker nu de overdrachtsbelasting is verlaagd", stelt Hukker "En in het algemeen is er een enorm breed keuzepalet aan te koop staande woningen; er hebben nog nooit zoveel huizen te koop gestaan. Deze ruime keuze levert ook nog eens een aantrekkelijke onderhandelingspositie op."

Sommige groepen hebben het zwaar
Er zijn ook groepen consumenten die het minder hebben getroffen met de huidige situatie op de woningmarkt. Hukker: "Het kind van de rekening zijn mensen met een of andere vorm van flexibele arbeid, omdat zij categorisch worden afgewezen bij de hypotheekverstrekking. Dit zou niet nodig hoeven zijn als de hypotheekverstrekkers de regels minder rigide toepassen. Binnen de goeddeels terecht aangescherpte regels is wat ons betreft nog voldoende ruimte voor verantwoord maatwerk te vinden, juist voor deze 'verliezers'. Banken en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten hun 'ruimtelijk inzicht' dan wel delen." Verliezers zijn volgens Hukker ook mensen die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht en onvoldoende hebben kunnen profiteren van de prijsontwikkeling van vóór de crisis en daardoor nauwelijks hun kosten koper hebben terugverdiend en die nu al moeten verkopen, bijvoorbeeld wegens een scheiding of verlies van werk.

"Dan zijn er verder huurders die net teveel verdienen om sociaal te huren en te arm zijn om te kopen", weet Hukker. "Mensen die hun verlies niet kunnen of willen nemen, zitten ook muurvast." De NVM-voorzitter wijst daarnaast op de groep mensen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen, maar door gebrek aan doorstroming zeven jaar of langer moeten wachten. De lijst is daarmee niet af.
Hukker: "Gemeenten en ontwikkelaars die fors op de grond moeten afboeken, zijn nu genoodzaakt hun grondbeleid fundamenteel tegen het licht te houden. En huiseigenaren die willen verkopen, maar worden geconfronteerd met grootschalige verkoop - 'dump' - van woningen door corporaties in hun regio. De laatste groep gedupeerden zijn bezitters van huizen met een particuliere erfpachtconstructie. Banken financieren die woningen plotseling niet meer. Een oplossing, waarbij ook de NVM is betrokken, is in de maak, maar laat nog op zich wachten. Daar moet snel definitief duidelijkheid in komen"

Woonvisie kabinet
Het regeringsbesluit van afgelopen vrijdag om de overdrachtsbelasting gedurende 1 jaar te verlagen van 6 naar 2% noemt Hukker "een zeer goede maatregel om de woningmarkt weer op gang te helpen. Voor huizenkopers is het nu tijd om hun slag te slaan, want de maatregel scheelt hen duizenden, zo niet tienduizenden euro's."
De overdrachtsbelasting staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een bredere Woonvisie van het kabinet. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is over wat dit kabinet wel en niet gaat doen in het woondossier de komende jaren", meent Hukker. "Het stuk biedt voor de korte termijn perspectief en bouwstenen. Wat ons betreft een keerpunt na alle negatieve berichtgeving en onzekerheden. De regering laat hiermee blijken het belang van een beter functionerende woningmarkt in te zien en geeft het signaal richting consumenten dat die gewoon een huis kunnen kopen."

Suggesties voor oplossingen op korte termijn
Toch is er volgens de NVM-voorzitter meer nodig om de woningmarkt weer vlot te trekken.
Hij heeft een aantal suggesties voor kortetermijnmaatregelen ter verbetering van de woningmarkt. "Bij een moderne samenleving past een dynamische en duurzame woningmarkt", stelt Hukker. "Het belangrijkste is dat we nu aan damage control gaan doen. Met maatregelen, aanvullend op de Woonvisie, die geen geld kosten, maar slechts vragen om gezond boerenverstand."
Hukker heeft een aantal maatregelen die op eenvoudige wijze en snel zijn te realiseren. "Begin met het normaliseren van de hypotheekverstrekking en stem die verantwoord af op de moderne samenleving, waarin 1 op de 3 werknemers een vorm van flexibele arbeid heeft. Het kabinet spreekt over het toestaan van meer maatwerk, en ik hoop dat toezichthouder AFM en de Nederlandse Vereniging van Banken hierin meegaan. Ook de NVM wil hier een positieve bijdrage aan leveren om de huidige situatie snel uit de wereld te helpen." "Los daarnaast het probleem rond de particuliere erfpacht op. Ook de Nibud-normering zou meer eigentijds moeten worden toegepast; wonen is immers geen generieke sluitpost meer, maar maatwerk in een steeds verscheidener wordende samenleving. De banken zou ik willen vragen om aan te zetten tot innovatie op het terrein van financiële producten, dit zowel op het terrein van hypotheken als voor wat betreft het sparen. Faciliteer, tot slot, ouders om hun kinderen te helpen in te stappen op de woningmarkt. Allemaal maatregelen die welvaart en welzijn bevorderen."

Aantal NVM-kantoren niet afgenomen
Ondanks het slechte lentekwartaal bleef het aantal makelaarskantoren van NVM en het aantal NVM-leden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 zo goed als gelijk. In juni 2011 had de NVM 2.797 vestigingen; 1 meer dan het kwartaal daarvoor, en 4 minder dan in juni 2010. Het aantal aangesloten makelaars in juni 2011 is 3.973; 1 minder dan het eerste kwartaal van 2011, en 55 minder dan in juni 2010.

Tot slot: slecht kwartaal, maar hoop op betere toekomst Samenvattend kan het tweede kwartaal van 2011, net als voorgaande kwartalen, teleurstellend genoemd worden. De NVM verwacht echter een stuk positiever derde kwartaal als gevolg van de verlaging van de overdrachtsbelasting en de geboden helderheid over wat het kabinet de komende tijd met het woondossier wil doen.

Links:
http://www.nvm.nl



Razende Robot Reporter