CDA


Nieuws
Werkbezoek aan GlasvezelVught
donderdag 7 juli 2011

Op woensdag 6 juli bracht een delegatie van CDA Gelderland een werkbezoek aan GlasvezelVught BV. Dit bedrijf is opgericht om bedrijven, instellingen en particulieren in de gemeente Vught de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van een openbaar glasvezelnetwerk. Met dit unieke particuliere initiatief bindt GlasvezelVught de strijd aan met de grote providers waarbij het inkopen van internetdiensten voor alle partijen toegankelijk wordt. IPfiber is een onafhankelijke specialist in het realiseren van open glasvezelnetwerken. I-Conn ontwerpt en realiseert de infrastructuur. De samenwerking tussen deze en andere partijen heeft zich al op meerdere plaatsen bewezen. De projecten laten zich kennen door een nieuwe insteek waarbij de kosten voor ontwerp, ontwikkeling en beheer aanzienlijk teruggebracht kunnen worden.

Het CDA Gelderland heeft dit werkbezoek gemaakt met het oog op onze wens om heel Gelderland te voorzien van een digitale infrastructuur. Innovatie en intelligente oplossingen om voorzieningen in de kleine kernen overeind te houden, om energie te besparen, om duurzaamheid te bevorderen en om een impuls voor de economie te kunnen betekenen.

Met het oog op een vergrijzende bevolking en krimp in regioâs en vanuit het besef dat de economie en het welzijn van onze inwoners gebaat zijn met nieuwe impulsen en innovatieve diensten heeft het CDA Gelderland vorige week een motie ingediend over de uitvoering van deze wens.

Tijdens dit bezoek is ingegaan op de mogelijkheden dat glasvezel biedt. De financiering (denk aan staatssteun) is een belangrijk aandachtspunt. Weinig verrassend, vanuit onze beginselen, is dat het model dat geënt is op de coöperatieve idee een hoge kans van slagen heeft.

Belangrijke voorwaarde voor deze infrastructuur (het netwerk) is dat de basis âopenâ is. Dus een netwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Op dit netwerk moeten verschillende aanbieders toegelaten worden. Wie mee wil doen, kan meedoen.

Voor de toekomst staat vast dat glasvezel van groot belang is. Op de korte termijn is het met name opportuun bij nieuwbouw, renovatie en revitalisering.

Het was een inspirerende en verhelderende bijeenkomst waarmee het CDAÂ zijn visie op de toekomst van Gelderland weer een stapje concreter heeft kunnen invullen. Met het uitvoeringsplan in het verschiet, zoals dat in de aangenomen motie is opgenomen, wacht het CDA hoopvol op wat komen gaat.

Evy van Hemmen-Geerdinck
CDA Statenlid