Gemeente Soest

Rapport over gebruik accommodaties van de gemeente Soest

7 juli 2011

Adviesbureau ICS heeft namens het college van de gemeente Soest het gebruik en de bezettingsgraad van 61 gemeentelijke accommodaties in kaart gebracht.

Aanleiding hiervoor was om te onderzoeken of het gebruik van accommodaties op het gebied van onderwijs, sport en welzijn beter geclusterd kunnen worden. Met het afronden van het rapport heeft het ICS inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden zijn om de verschillende gemeentelijke accommodaties multifunctioneel in te zetten.

Op dit moment is de gemeente jaarlijks veel geld kwijt aan het onderhoud en het beheer van de verschillende gemeentelijke accommodaties. Wethouder van Berkel: "Voor de huisvesting van onderwijs, sport en welzijn zijn goede voorzieningen nodig en daar willen wij natuurlijk graag aan voldoen. Maar het onderhoud van accommodaties kost heel veel geld. En daar komt bij dat veel van deze accommodaties niet optimaal worden gebruikt."

Dit zou volgens het college efficiënter en goedkoper kunnen. Daarom heeft zij in kaart laten brengen hoe het gesteld is met de gemeentelijke accommodaties en wat de mogelijkheden zijn om deze accommodaties beter en voor meerdere doeleinden te gebruiken.

Rapport gemeentelijke accommodaties Soest (PDF-formaat, 1,24 MB)

Resultaten onderwijs

De jaarlijkse inkomsten voor onderwijs zijn volgens ICS redelijk in evenwicht met de uitgaven. De huisvesting van scholen is wel sterk verouderd en vraagt de komende jaren substantiële investeringen.

Vooruitlopend op de uitkomsten van ICS was hiervoor al een integraal huisvestingsplan onderwijs in de maak. Deze resultaten van het onderzoek wat ICS heeft uitgevoerd, wil het college bespreken met de betrokkenen en ook opnemen in het nieuw op te stellen huisvestingsplan. De verwachting is dat deze aan het einde van dit jaar aan de gemeenteraad aangeboden kan worden.

Resultaten sport

Het adviesbureau ICS heeft een aantal conclusies getrokken. Er blijkt onder andere dat de kostprijzen per sporter tussen sportclubs behoorlijk verschillen. Zo is de laagste kostprijs EUR 9,= en de hoogste is EUR 359,= per lid (verhouding 1:40).

Een andere conclusie is dat het huidige Passe Partout systeem de sportverenigingen uit Soest geen prikkel geeft om te werken aan een vergroting van het ledenaantal en een efficiëntere omgang van de huisvesting.

Het college wil dit graag in het najaar met de sportorganisaties en Sport Federatie Soest bespreken en gezamenlijk bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om een betere balans te brengen in de kosten en de uitgaven. Wethouder van Berkel: "Sportverenigingen en de Sport Federatie Soest hebben ook al zelf het initiatief genomen om met elkaar over dit onderwerp te praten. Dat laat zien dat ook zij inzien dat het anders moet. En daar ben ik erg blij mee."

Andere resultaten

De aanwezige multifunctionele accommodaties missen transparantie in huurdifferentiatie, zo blijkt uit het onderzoek van ICS. Ook zijn deze accommodaties redelijk verouderd en is onvoldoende duidelijk hoe de bezetting, benutting en functionaliteit van deze gebouwen is.

Het vervolg

De onderzoeksresultaten geven de gemeente waardevolle informatie over het gebruik en onderhoud van de gemeentelijke accommodaties. Deze inventarisatie vormt dan ook belangrijke input voor de bezuinigingsdiscussie over de gemeentelijke taken met de verschillende betrokken organisaties, instellingen en de gemeenteraad.