Nederlandse Zorgautoriteit


Wijzigingen beleidsregels AWBZ 2012

07-07-2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de AWBZ-beleidsregels voor 2012 vastgesteld. Dit biedt zorgaanbieders en zorgkantoren de gelegenheid om tijdig te starten met het zorginkooptraject. De belangrijkste wijzigingen in 2012 zijn: hogere tarieven voor de zorgzwaartepakketten, openstelling prestaties dagbesteding groepsbehandeling voor cliënten met een groepsbehandelindicatie, introductie van twee nieuwe intramurale toeslagen, structurele bekostiging van `screen-to-screen' zorg en aanpassingen in een aantal beleidsregels om op cliëntniveau te kunnen declareren.

Hogere tarieven zorgzwaartepakketten
De tarieven van de zorgzwaartepakketten zijn verhoogd door het inzetten van intensiveringsmiddelen AWBZ. Deze middelen kunnen door de zorgaanbieders worden ingezet voor het aannemen en opleiden van extra personeel.

Nieuwe toeslagen
Per 2012 introduceert de NZa twee nieuwe toeslagen voor de intramurale AWBZ. Hierdoor ontstaat een beter passende bekostiging voor non-invasieve ademhalingsondersteuning en civielrechtelijke forensische psychiatrie.

Aanpassing beleidsregel Dagbesteding en Vervoer In de beleidsregel Dagbesteding en Vervoer worden de prestaties voor groepsbehandeling (BG-groep) per 2012 ook opengesteld voor cliënten met een groepsbehandelindicatie (BH-groep). Door deze wijziging in de beleidsregel is het mogelijk voor cliënten met een indicatie voor BH-groep een prestatie BG-groep af te spreken en te declareren.

Structurele bekostiging Screen-to-screen zorg
De afgelopen jaren is via innovatiebeleidsregels veel geëxperimenteerd met screen-to-screen-zorg. Cliënten kunnen via een beeldscherm ondersteuning krijgen van hun zorgaanbieder. Per 1 januari 2012 zal deze innovatieve zorgvorm geen apart experiment meer zijn, maar bekostigd worden via de beleidsregel extramurale zorg.

Aanpassing beleidsregels voor declareren op cliëntniveau Om de cliëntvolgende bekostiging verder te realiseren zijn de beleidsregels `Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing', `Ketenzorg Dementie en de declaratievoorschriften' en de prestaties Ketenzorg Dementie en Nationaal programma ouderenzorg aangepast. Voor nieuwe experimenten via de beleidsregel Ketenzorg Dementie geldt daarnaast een maximum looptijd van één jaar. Ook de beleidsregel `Extreme kosten zorggebonden materiaal- en geneesmiddelen' is aangepast om de kosten op cliëntniveau in rekening te kunnen brengen.