Nederlandse Zorgautoriteit


NZa stelt prestatiebekostiging ziekenhuizen vast

07-07-2011

De Nederlandse Zorgautoriteit presenteert vandaag de maatregelen om prestatiebekostiging in de medische specialistische zorg in te voeren. Daarmee krijgen de veranderingen in de ziekenhuiszorg van volgend jaar vaste vorm. In mei publiceerde de NZa haar voorstellen in een consultatiedocument. De afgelopen weken heeft de NZa daarover overleg gevoerd met de branchepartijen. De partijen zijn op hoofdlijnen akkoord. Op een paar punten heeft de NZa de maatregelen aangepast.

De presentatie van het Verantwoordingsdocument is, na de vaststelling van het nieuwe declaratiesysteem voor ziekenhuizen (DOT) vorige maand, de volgende stap in de hervorming van de ziekenhuissector. In 2012 wordt prestatiebekostiging ingevoerd. Ziekenhuizen krijgen niet meer jaarlijks een budget, maar worden betaald voor de zorgprestaties die zij leveren. De NZa heeft de maatregelen naar aanleiding van de consultatie met betrokken partijen op een aantal punten bijgesteld. Zo is het overgangsmodel voor de ziekenhuizen aangepast. In 2012 blijven delen van de bestaande budgetsystematiek gelden, zodat aanbieders en verzekeraars over bepaalde zaken, zoals de ruimte voor innovatie, nog kunnen onderhandelen. In het consultatiedocument had de NZa voorgesteld de bedragen hiervoor te bevriezen op het niveau van 2011. Ook heeft de NZa toegezegd dat zij de effecten van de invoering van DOT en prestatiebekostiging volgend jaar zal monitoren.

Branchepartijen blijven van mening verschillen over de financiële ruimte die gereserveerd moet worden voor de honoraria van specialisten bij snelle groeiers en nieuwe toetreders in de ziekenhuissector. De minister van VWS zal nog een besluit nemen over de ruimte daarvoor onder het honorariumplafond voor vrijgevestigd specialisten.

De NZa stelt op basis van afspraken tussen de minister van VWS met de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen van 2012 tot en met 2014 per instelling een omzetplafond vast voor de honoraria van de vrijgevestigd specialisten. Ook Zelfstandige Behandelcentra (ZBC's) krijgen volgend jaar een plafond. Om ZBC's die de afgelopen jaren bovengemiddeld zijn gegroeid tegemoet te komen, vraagt de NZa van instellingen die na 2009 zijn gestart gegevens op over de omzet in 2010 en de geraamde omzet in 2011. Zij zal op basis daarvan een plafond voor de honoraria van volgend jaar vaststellen.

De NZa werkt de komende maanden de maatregelen in het Verantwoordingsdocument uit in beleidsregels en nadere regels voor de instellingen. Samen met de vaststelling van DOT staat ziekenhuizen en verzekeraars niets in de weg om nu onderhandelingen te beginnen over de zorginkoop in 2012.