Gemeente Voorschoten

algemeen herdenkingsmonument

Raad besluit tot aanpassing algemeen herdenkingsmonument

De gemeenteraad van Voorschoten heeft besloten om het huidige herdenkingsmonument om te vormen tot een algemeen herdenkingsmonument voor Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld, militaire slachtoffers, slachtoffers van concentratiekampen (vervolgden en verzet), burgerslachtoffers en militaire slachtoffers van VN vredesmissie vanaf 1940. Dit is overeenkomstig het advies van het comité Voorschotense Oorlogsslachtoffers 1940-1950. Het nieuwe oorlogsmonument heeft ook de steun van de initiatiefnemers van de plaquette op de Dorpskerk voor gevallen militairen in voormalig Nederlands-Indië.

Herdenking alle oorlogsslachtoffers

Afgelopen 4 mei vond bij het huidige monument al een herdenking plaats waarbij alle Voorschotense oorlogsslachtoffers werden herdacht. Hiervoor was voorafgaand aan de herdenking tijdelijk een kopie van de plaquette op de Dorpskerk in het straatwerk voor het monument aangebracht.

Nieuw ontwerp

Een brede selectiecommissie heeft uit zeven ontwerpen uiteindelijk met overtuiging gekozen voor het ontwerp van kunstenaar Robert Oosterheert. De gemeenteraad heeft dit advies overgenomen. Het monument wordt in het najaar gerealiseerd en onthuld.

* 7 juli 2011