Gemeente Assen


Inzameling kunststof

Informatie over het inzamelen van plastic en kunststof

Wettelijke plicht

Het rijk verplicht alle gemeenten in Nederland om kunststof apart te gaan houden. Er zijn door de minister van Infrastructuur en Milieu afspraken gemaakt met de kunststof producerende industrie. Deze afspraken behelzen dat producenten in 2012 meer dan 15 kilo kunststof per huishouden terugkrijgen door gescheiden afvalinzameling. Naast gft-afval, oud papier, glas en textiel kunnen de inwoners van Assen vanaf januari 2010 ook kunststof gescheiden houden.

Hoe inzamelen?

Het kunststof wordt ingezameld in speciale gratis plastic afvalzakken. In deze zakken kunnen de lege plastic verpakkingen apart gehouden worden. Het afval mag ongewassen, met dop, in de speciale afvalzak. Alle inwoners van Assen hebben in januari 2010 een informatiepakket thuis ontvangen met daarin de eerste twaalf zakken en informatie over de inzameldagen.

Nieuwe afvalzakken nodig?

Via het Meldpunt kunt u als inwoner van Assen gratis nieuwe zakken aanvragen. Bel naar: 366 166. De zakken worden bij u thuisbezorgd.

Wat gebeurt er met het ingezamelde afval?

Al het gescheiden kunststof wordt gerecycled en hoeft dus niet te worden verbrand. Het wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2 uitstoot.

Kosten?

De gemeenten ontvangen een vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezamelde kunststoffen en financieren daarmee de inzameling. Daarom heeft de gescheiden inzameling geen nadelige gevolgen voor de hoogte van de afvalstoffenheffing. Hoe meer kunststoffen worden ingezameld, hoe meer milieu- en financieel voordeel er kan worden behaald.

Meer info

Uitgebreide informatie over de inzameling van kunststof vindt u op http://www.plasticheroes.nl/

Wilt u direct weten wat we wél en niet onder kunststof verpakkingsafval verstaan?

* Wat wel en wat niet-lijst