CDA


Europees Parlement op de bres voor voedselbank
donderdag 7 juli 2011
Europarlementariër Esther de Lange vindt dat Nederland haar positie moet bezien ten opzichte van het gebruik van Europese landbouwoverschotten voor haar voedelbanken.

Vanochtend wordt in het Europees Parlement in Straatsburg gesproken over het 'hulpprogramma voor minderbedeelden', waarvan voedselbanken in veel Europese landen gebruik maken. Het budget voor het programma daalt door een uitspraak van het Europese Hof van 500 miljoen naar 113 miljoen euro.

Nederland neemt nu uit principe niet deel aan het minderbedeeldenprogramma, omdat het vindt dat dit nationaal geregeld zou moeten worden. De Lange: "De positie van Nederland dat financiële steun uit het landbouwbudget voor voedselbanken niet kan begrijp ik, maar ik betreur wel dat Nederland geen gebruik maakt van de in natura aanwezige voedseloverschotten van ca. 113 miljoen. Het heeft geen zin om uit moraalridderij geld op de plank te laten liggen. 20 andere lidstaten maken er wel gebruik van, terwijl ook onze eigen voedselbanken duidelijk laten weten deze voedselhulp goed te kunnen gebruiken".

Het programma voor minderbedeelden werd oorspronkelijk gefinancierd binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid door gebruik te maken van de overschotten op de Europese markt. Sinds de overschotten echter grotendeels verdwenen zijn steunt het programma steeds meer op toegewezen financiële middelen. Het Europese Hof heeft echter bepaald dat vanuit het landbouwbeleid alleen "in natura" steun verleend mag worden uit bijvoorbeeld de graan- en melkvoorraden. Hierdoor blijft er van de oorspronkelijke 500 miljoen nog maar 113 miljoen euro over.

In een resolutie roept het Europees Parlement de Europese Commissie vandaag op een oplossing te vinden voor de nieuwe begrotingsperiode 2013-2020 zodat het hulpprogramma toch kan worden voortgezet op het oude niveau van 500 miljoen euro. Zo stelt het Europees Parlement bijvoorbeeld voor het programma onder te brengen onder het cohesiebeleid (gericht op armere regio's) of onder het armoedebeleid, waardoor de bezwaren van het Hof van Justitie mogelijk verdwijnen.